Performance és tengerparti üdülés

foto

Megismerkedhetünk egy kortárs, hazai multimediális alkotó tevékenységével, vagy a habokban elmerülve töprenghetünk a tengerrel kapcsolatos szimbólumokon és asszociációkon: két nyugat-szlovákiai galéria aktuális kiállítását ajánljuk, melyek a nyár végéig látogathatóak.

A Ján Koniarek Galéria Nagyszombatban egy, a performance műfajából kiinduló, ám más képzőművészeti ágakkal is rokonítható alkotói munkásságot mutat be, míg a Nyitrai Galéria időszaki kiállítása – egy galériához képest első pillantásra talán meglepő módon – a strandidényre épít.

Több mint performance

Emília Rigová szobrásznak tanult, aktuális munkái azonban multimediális jellegűek. Az alkotó kilép az egyes képzőművészeti és performatív zsánerek keretei közül, miközben rafináltan ötvözi az egyes műfaji elemeket: alkotói folyamatának lényegét a performance képzi, melyet dokumentál, ezt követően a fotót – rendszerint nagy méretű nyomtatásban – vagy a videóprojekciót különböző összefüggésekbe helyezi a környezettel. Alkotásait szemlélve úgy érezhetjük, mintha egy díszlettervező vagy rendező állna az installációk mögött, melyekben Rigová performance-a önálló szereplőként vesz részt. Mondanivalójukat illetően a munkák többrétegűek, Rigová saját személyes identitásának tapasztalataiból indul ki – és ezek a tapasztalatok meglehetősen gazdagok és sokrétűek, hiszen roma művészről van szó, aki egyben női jogokért küzdő aktivista és egyetemi kutató.

Rigová egyébként kifejezetten sikeres időszakot tudhat maga mögött művészi tevékenységét illetően, hiszen tavaly Milánóban, majd a bécsi MUMOK-ban nyílt önálló kiállítása. A mostani, Untitled (Cím nélkül) nevű tárlat többségében nagy méretű videóprojekciókat tartalmaz, melyek szofisztikált utalásokat tesznek a roma holokauszt témájára – egy olyan témára, mely a mai napig kevéssé él a köztudatban, és melynek figyelmen kívül hagytuk a roma népcsoportra gyakorolt hatásait.

A kiállítás szeptember 10-ig látogatható a Ján Koniarek Galériához tartozó Zsinagóga – A Kortárs Művészet Központjában.

Irány a tenger

Nem jutott el a tengerhez a nyáron? A Nyitrai Galéria olyan vakációt kínál, melynek során meglátogathatjuk a legszebb tengerpartokat, bepillanthatunk a legbiztonságosabb kikötőkbe, utazhatunk vitorlás hajóval, sőt, gőzhajóval és csónakkal is, belehallgathatunk a tenger morajába, de akár el is merülhetünk a hullámokban, miközben körbevesznek a tenger élőlényei. A More (Tenger) című, kifejezetten a nyári időszakra készített időszakos tárlat anyaga – néhány vendégalkotással kiegészülve – a galéria gyűjteményéből származó válogatás, ennek ellenére nem kell attól tartanunk, hogy a kiállítás unalomba fullad. Épp ellenkezőleg, a képzeletbeli üdülés igazi felüdülés lesz az igényes művészetek fogyasztójának – csakúgy mint azoknak, akik kevésbé rendszeres galériajárók.

A több mint harminc képzőművész alkotásait felvonultató kiállítás kurátora a galériánál tevékenykedő Omar Mirza. A Mirza által tervezett kiállítások hangvitelét gyakran jellemzi a humor és az irónia, miközben a kurátor a nagyközönség számára is attraktív módon vezeti be a galéria látogatóit a témakörbe. A mostani, kifejezetten a vakáció időszakára készített kiállítás többféle nézőpontból és motívumon keresztül közelíti meg a tenger központi témáját, miközben meglehetősen tág időskálát járunk be: egyes művek a 19. század végéről származnak, a huszadik századi alkotások mellett kortársakat is megnézhetünk. Hogy érzékeltessük, milyen tág ez a skála: a művészek között megtalálhatóak Zmeták Ernő és Orest Dubay munkái, csakúgy, mint Oto Hudec alkotása. Látunk itt öblöket és kikötőket ábrázoló realista és romantikus tájképeket, a hajótörés témáját szimbólumként használó modernista alkotásokat, illetve utópikus projekteket és kortárs environmentális problémákat boncolgató installációt.

A kiállítás arra reflektál, hogy a tenger témája pozitív és negatív szemszögből is megközelíthető. A tenger egyrészt a felfedezés, az emberi haladás színhelye – hiszen a tenger hullámait szelték a felfedezők, majd a kalandorok, akik szabadságról és gazdagságról álmodoztak –, másrészt a veszély és a kísértés szimbóluma is. Ez a kettős nézőpont ma is érvényes, hiszen a tenger a turisták hőn áhított célpontja, míg a tengervíz szennyezettsége, az emelkedő víz- szint és az óceán melegedése napjaink egyre égetőbb problémáinak bizonyulnak.

A kiállítás augusztus 24-ig látogatható a Nyitrai Galériában, a zárónapon filmvetítésekkel egybekötött finisszázzsal várják a látogatókat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?