Párkányban is bemutatták a Varjos zenekar népzenei albumát

Párkány |

<p>A közönség egy percig sem unatkozott és vastapssal jutalmazta a Varjos zenekar párkányi lemezbemutató koncertjét. Korábban Dunaszerdahelyen és Érsekújvárban láthatta őket a közönség.</p>

A párkányi lemezbemutatón a tízéves Varjos jubileumi albumán megjelent dalokat hallhatta a közönség. Az ismert, kedvelt feldolgozások mellett sok újat is mutattak. „A lemez összeállításánál arra törekedtünk, hogy a felvidéki népzenei feldolgozások mellett a Kárpát-medence más részeiről származó zenéket is tartalmazzon. Választásunk Erdélyre esett. Az erdélyi magyar népzene mellett azonban román dallamok is felcsendülnek a Maros mentéről – Farkas Dömötört, a neves klarinétost és tárogatóst idézve” – fogalmazott Madocsai Szilárd, a Varjos zenekar vezetője és klarinétosa. Az album összeállításakor a kürti Pepes-dinasztia és a gömöri Molnár Laci bácsi gyűjtéseit is felhasználták. Az 52 perces hanganyag hét feldolgozást tartalmaz. Az első szám (Beérkezvén Vásárútra) a Csallóközbe, a második összeállítás (Vendégségben Pepeséknél) Kürt környékére kalauzolja a hallgatót. A harmadik szám (Ha én Farkas volnék) Farkas Dömötört idézi, a FreeDa(l) címe az erdélyi magyar népdalt előadó énekesük (Varga Frida) nevére utal. Az ötödik szám (La Palatka) mezőségi összeállítás. A rejtélyes Lemaradt a …-maringot ka-…, avagy mért vagy olyan szépecske című összeállítás magyarbődi népzene, és kikacsintás az Ifjú Szivek felé, melynek Madocsai Imre egykor táncosa volt. A hetedik összeállítás a gömöri Alsókálosán élt Molnár László emlékére a Laci bácsi nótái címet kapta. „A produkciót szeretnénk több helyen bemutatni. Szívesen megyünk bárhová, ahová meghívnak minket” – jegyezte meg a zenekar vezetője. A Varjos elsősorban felvidéki magyar népzenét játszik (Mátyusföld, Gömör, Bodrogköz, Magyarbőd, Ipoly mente, Csallóköz), de előadásában a mai Magyarország (Somogy, Rábaköz, Kalocsa, Alföld, Szatmár, Elek) és Erdély (Bonchida, Magyarpalatka, Szék, Kalotaszeg, Székelyföld, Moldva, Gyimes, Pacalka) területéről származó zenék is hallhatók. A zenekar Tücsök néven 1983-tól 2002-ig a Kisbojtár gyermek-néptáncegyüttes zenekara volt. 2003-ban a csapat átalakult, és felvette a Varjos nevet. Jelenleg öt tagja van. Hárman párkányiak (Madocsai Szilárd, Madocsai Imre – brácsa, ének, Mocsi Péter – nagybőgő), prímásuk (Szabó „Suvi” Gábor) kassai születésű, jelenleg Budapesten él, énekesük (Varga Frida) kapuvári. A párkányi lemezbemutató és táncház közreműködői között volt Alt István (hegedű), Halmos Attila (hegedű) Salamon Attila (brácsa) és Szabó Dániel (cimbalom) is. Fellépett Kovács Anita és Oláh Attila (tánc, ének) is.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?