Ötven éve Jack Kerouac jelképes Útján

New York. Még ma, fél évszázaddal a megjelenése után is elbűvöli az olvasókat Jack Kerouac első regénye, az Úton, a beat-generáció és az utána következő nemzedékek kultuszkönyve.

New York. Még ma, fél évszázaddal a megjelenése után is elbűvöli az olvasókat Jack Kerouac első regénye, az Úton, a beat-generáció és az utána következő nemzedékek kultuszkönyve. Az évforduló kapcsán új hódításba kezd az Egyesült Államokban egy „vágatlan” kiadásban, valamint több kiállítás és egy régóta várt film révén.

A mű, a szabadság és a mindennapiságból való kiszakadás jelképe. „Azért annyira vonzó a mai napig, mert csodálatosan megírt könyv, és története részévé vált az amerikai álom mítoszának” – vélekedik Penny Vlagopoulos, a New York-i Columbia egyetem irodalom-professzora. Kerouac „spontán prózája” egyszer s mindenkorra halhatatlanná tette az amerikai 66-os utat, moteljeivel és csodabogaraival. A szerző alteregójának, Sal Paradise-nak és barátjának, Dean Moriarty-nak útja New Yorkból indul, Kalifornián és Mexikón keresztül vezet, végül visszatér New Yorkba, ahol Kerouac, saját állítása szerint, 1951 júniusában három hét alatt írta meg a regényt egy 36 méter hosszú papírtekercsre. Az írónak ugyanis a gépelés közben így nem kellett a papírcserékkel időt vesztegetnie. A regény végül hat évvel később, 1957. szeptember 5-én jelent meg. Kivágtak belőle néhány erotikus részletet, egyes neves szereplők, Allen Ginsberg, Neal Cassady és William S. Burroughs csak álnéven szerepelhettek benne. Most a Viking kiadó egyszerre jelenteti meg az eredeti kéziratot, a retusált változatot, és mellékel egy új esszét is.

Vlagopoulos emlékeztet arra, hogy a „tekercsen” több volt a nyílt szexualitás, egyes szereplők vállalt homoszexualitása. Ennél azonban sokkal lényegesebb, hogy stílusa még erősebben kísérletező, mint a közismert verzió, és ezáltal az olvasónak olyan érzése lehet, hogy részt vesz a Kerouac agyában végbemenő irodalmi kalandban. John Sampas, az író végrendeletének végrehajtója szerint az eredeti kézirat kiadásával azért vártak ennyit, hogy elkerüljék a valóságos személyek által indítható személyiségi jogi pereket.

Novemberben a New York-i közkönyvtárban mutatják be a híres „tekercset”. Jövőre kezdődnek az Úton filmváltozatának felvételei Walter Salles rendezésében. Salles választása nem véletlen: némiképp hasonló hangulatú filmet készített Ernesto Che Guevara önéletrajzi könyvéből, A motoros naplójából. A főszerepre Johnny Depp az egyik legfőbb esélyes. Az évforduló kapcsán az irodalomkutatók új magyarázatokkal is előállhatnak. „Ma is nagy hatású az a gondolat, hogy valaki felépíthet magának egy életet, amelyet nem befolyásolnak a meglévő társadalmi korlátok” – hangsúlyozza Penny Vlagopoulos.

A quebeci családból származó, massachusetts-i születésű Jack Kerouac 1969-ben halt meg. 47 éves volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?