Ötven év a betűk szolgálatában – nyomdászéletrajz miniatűr könyvben

Szabó Géza nyugdíjas nyomdász miniatűr, bőrkötésű könyvben adta ki életrajzát. A magyarul 150, szlovákul 100 példányban napvilágot látott kiadvány szedése, kötése aprólékos, pontos munka. Aki készítette, mindent megtett annak érdekében, hogy műve szakmailag kifogásolhatatlan legyen.

Szabó Géza nyugdíjas nyomdász miniatűr, bőrkötésű könyvben adta ki életrajzát. A magyarul 150, szlovákul 100 példányban napvilágot látott kiadvány szedése, kötése aprólékos, pontos munka. Aki készítette, mindent megtett annak érdekében, hogy műve szakmailag kifogásolhatatlan legyen. Ötven év a betűk szolgálatában – ez a címe a négyszer öt és fél centiméteres könyvecskének.

A történet 1940-ben kezdődik.

„Véletlenül lettem nyomdász. Gútán születtem, ahol ez a szakma ismeretlen volt. Édesapám budapesti barátja lagziba jött hozzánk. Borozgattak, szó szót követett. Pályaválasztásomról is beszéltek. A barát felajánlotta, elvisz Pestre, ahol egy nyomdában dolgozhatok. El sem tudtam képzelni, milyen lehet a nyomdász munkája, de szófogadó gyerek voltam, elindultam Pest felé” – kezdi történetét Szabó Géza.

Budapesten, a hatodik kerületben, az Ó utca ötös szám alatt működött a Hamburger Mór nyomda. A gútai fiatalember itt ismerkedett meg a szakmával. „Inkább tízszer kérdezz, mint hogy egyszer roszszul csináld” – ezek voltak mestere, Pauts Hugó szavai. Ő pedig kérdezett, próbálkozott, ismerkedett a szakma fortélyaival. „Ha a mesteremnek azt mondtam, nincs anyagom, rosszállóan azt válaszolta: »Amíg egy nonpareille (egy betűszélességnyi pont) van a nyomdában, addig mindent meg lehet csinálni.« Azóta ehhez tartom magam.”

Három és fél évig dolgozott az Ó utcában. A tulajdonos meghalt, a nyomda bezárt. „Az ipartestületnél levizsgáztam, és Magyarország akkori legnagyobb nyomdájába, az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Műintézet Rt.-be kerültem. Itt számtalan tudományos, szépirodalmi kiadvány, tankönyv mellett 35 folyóirat és napilap készült. Új emberként a mettőrökhöz kerültem. Rövid idő múlva már önállóan készítettem a Képes Sportot, amiért elismerést is kaptam. Karácsonykor a nyomda vezetése – a többi alkalmazotthoz hasonlóan – engem is ajándékkal lepett meg. Az én csomagomban három méter ruhaszövet volt, édesség, cigaretta és egy liter rum. Mindez a háború negyedik évében! Nagyon jól éreztem magam a nyomdában, érdekelt a munka, mindig akadt olyan kiadvány, amelynél kísérletezhettem. Úgy éreztem, a feletteseim is megbecsülnek. 1944 karácsonyán hazajöttem szabadságra, de már nem tudtam visszamenni. Budapestet bekerítette a szovjet hadsereg” – emlékezik.

Egy évvel később Szabó Géza a komáromi nyomdába kerül, a Pravda nyomdavállalat fióküzemébe. Ennek utódja lett a Nyitrai Nyomdavállalat, majd a Nyugat-szlovákiai Nyomdavállalat, a magánosítás után pedig a Komáromi Nyomda Kft. Szabó Géza mindig arra törekedett, hogy munkáját pontosan, hibátlanul végezze el.

„Sok újsággal dolgoztam. Nálunk készült egyebek mellett a Népművelés, a Szovjetbarát, az Irodalmi Szemle. Hálás vagyok a sorsnak azért, hogy sok íróval, köztük például Egri Viktorral dolgozhattam. Ma, amikor a kiadványok fényszedéssel készülnek, még a szakmában dolgozók közül is kevesen tudják, hogy valamikor egy újságoldal 4,5 kilogrammos volt. Egy 112 oldalas Irodalmi Szemlénél ez összesen 2520 kilogrammot tett ki” – magyarázza. Szabó Géza 11 évvel ezelőtt vonult nyugdíjba. A szakmában fél évszázadot töltött.

„Nyugdíjasként is szerettem volna a nyomdászattal foglalkozni. Éppen azon gondolkodtam, hogyan tudom megvalósítani, amikor a televízióban egy riportfilmet közvetítettek a gyomai nyomdáról, ahol miniatűr könyveket készítenek. Megtetszett az ötlet, azonnal nekiláttam. Amikor az életrajzi könyvem elkészült, kivágtam azt a diófát, amelyet harminc évvel ezelőtt édesapám ültetett. Asztalt készítettem belőle, a tetejére üveglapot tettem, alá pedig a könyveket. A »kiállítást« látta Meszlényi István, a komáromi nyomda igazgatója, és nagyon megtetszett neki. Megígérte, ha a nyomda előterében felszerelik a biztonsági kamerákat, kiállítja a művemet. Gútán is megígérték, hogy bemutatják a miniatűr könyveimet.”

Szabó Géza örül annak, hogy munkája közszemlére kerül, nagyon kíváncsi a látogatók véleményére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?