Öt landart-alkotás a kassai régióban

Velebny

A kassai tájat járva a természet és a művészet összefonódásának élményében lehet részünk – tippek a vakáció utolsó harmadára.

A land art jegyében alkotó művészek a természeti környezethez kapcsolódó installációkat készítenek. Az Umenie na mieste X (Művészet az X helyszínen) nevű projekt érdekessége, hogy nem egy művészeti jellegű csoport áll mögötte, hanem egy turisztikai szervezet , konkrétan a Kassa Régió Turizmusa. Céljuk, hogy az öt alkotás a kassai régió öt különböző pontjára csábítsa a látogatókat, amivel a természetbarát kirándulás gondolatát szeretnék népszerűsíteni. A műalkotások egyben arra is ösztönözik a régióba utazó látogatókat, hogy gondolkodjanak el azon, hogyan tudunk együttműködni a természettel. Az alkotásokat úgy tervezték meg, hogy tekintettel legyenek a természeti közegre, amelyben helyezték őket – azaz valamilyen módon kapcsolatba lépjenek a tájjal.

Az öt landart-mű mögött három egyéni alkotó és két alkotópáros áll. Samuel Velebný alkotását, mely a herlányi gejzír közelében található, a napóra gondolata inspirálta: Velebný az idő múlását és annak átélését dolgozza fel úgy, hogy maguk a látogatók is a műalkotás részévé válnak. Michal Machciník Szádelő községétől nem messze elhelyezett alkotása a mészkőfalak és a közeli cementgyárt látványát kapcsolja össze, miközben a természet és az emberi tevékenység kapcsolatára reflektál. Gölnicbányától nem messze található Jarmila Mitríková műve: az absztrakt kompozíció színes kerámiarészleteit az alkotó személyes emlékei ihlették.

Tomáš Kocka Juskót és Alex Selmecit az ungszennai halastavak inspirálták. A vidék fontos ornitológiai megfigyelőhely – az alkotók a madarak és az emberek együttélését állítják középpontba. Martin Piaček és Matej Gavula az illésfalvai Sans Souci kápolnától nem messze készített landart-alkotást, melynek központi eleme egy mélyedésben elhelyezett fügefa, és amely annak a globális természeti katasztrófának a témáját veti fel, amellyel napjainkban szembesülünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?