Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európában vadon termő, nálunk termesztett félcserje. Fiatal hajtásai ezüstösen bolyhos szárúak, ezért kivételt képez az illóolajokat tartalmazó gyógynövények között.

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európában vadon termő, nálunk termesztett félcserje. Fiatal hajtásai ezüstösen bolyhos szárúak, ezért kivételt képez az illóolajokat tartalmazó gyógynövények között. Míg a többi ilyet nem szabad tűző napon gyűjteni, a zsályánál ez megengedett, mivel a leveleit borító puha szőrzet szigetelőként szolgál a nap sugaraival szemben.

Virágzó leveles szára hasznosítható. Fő hatóanyaga az illóolaj (1,5–3%), melyben a fő komponensek a mérgező tujon (30–35%), cineol (10–15%), borneol (8–14%), pinén, linalool, bornilacetát és karvakrol. Sok cserzőanyagot is tartalamaz (8–13%), pszeudocserzőanyagot (felur, kávé, klorogénsavak), triterpéneket, keserű anyagot, szalvinlaktont, a nikotinsav amidját és női nemi hormon aktivitású anyagokat (nem hormont, mert az csak az emlősökben termelődik, hanem olyan keserű anyagot, amelynek aktivitása hasonló az ösztrogén női hormonéhoz).

Gyógytulajdonságai: a zsálya illóolajának és cserzőanyagainak kombinációja biztosítja különleges gyógytulajdonságait – izzadásgátló, hasmenésgátló, antiszeptikum, antibiotikum, étvágyjavító, gargalizáló, összehúzó, enyhe görcsoldó, aromatikum, antidiabetikum, emésztésserkentő, női betegségeket gyógyító és bőrgyógyászati szer.

Gyógyászati felhasználása: csökkenti a beteges izzadást, ha a belőle készült teát hidegen fogyasztjuk. Különlegessége, hogy csak 3 órán belül fejti ki hatását, de ez a hatás utána 3 napig megmarad. Erre a javallatra tehát elég csak 3 naponként fogyasztani.

Szoptatós anyáknál, amikor a csecsemő nem tudja az összes tejet kiszívni, és ezért fennáll a tejmérgezés veszélye – ami az anyánál mentális zavart is előidézhet –, szintén segít a zsályából készült tea. Ebben az esetben is elég háromnaponként fogyasztani.

Keserű íze miatt kitűnő étvágyjavító, gyenge gyomorerősítő, illóolajai és cserzőanyagai révén megkönnyíti az emésztést.

A vércukorszintet csökkentő teakeverékek alkotórésze. Torokfájásnál, hangszálak gyulladásánál a legkitűnőbb gargarizáló szer.

Segít a női betegségeknél, csökkenti a menstruációs fájdalmakat, a gyulladásoknál úgy hat, mint a szélesspektrumú antibiotikum. A menstruációt megelőző szakaszban is segít elviselni a tisztulás előtti feszültséget, amikor a veszekedések ideje van, amikor a nő nem is tehet róla, hogy ideges.

Normálisra emeli az alacsony vérnyomást, erre a célra gyógypálinka is készül belőle: 1:6 arányban kell áztatni pálinkában 15 napig, leszűrni és nem féldecinként inni, mint a kisüstit, hanem 3x naponta egy teáskanállal fogyasztani. Ha tinktúrát készítünk belőle, akkor az adagolása 3x naponta 25 csepp.

Külsőleg, fürdőként segít a rosszul gyógyuló sebek és a nedvedző ekcémás kiütések esetében. Mint szélesspektrumú növényi antibiotikum segít a húgyutak, a mandula, a vastagbél és a női szervek gyulladásánál.

Teáját, ha emésztési zavarokra alkalmazzuk, akkor édesítés nélkül isszuk, 20 perccel evés előtt, 2x naponta 2dl-t.

Mellékhatás és mérgezés: 5 perces főzéssel elillan a mérgező tujon, és az adagok betartásánál nem okoz problémát. Túladagolás esetén a tujon hatására rángógörcsök jelentkezhetnek, ezért az illóolajat nem szabad belsőleg alkalmazni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?