Örökhagyók vallomásfüzére

Pozsony. 2000 őszétől 2006 tavaszáig a szlovákiai magyar kulturális és közélet több mint száz jeles képviselője vehette át a Szlovák Köztársaság Arany- vagy Ezüstplakettjét Csáky Pál miniszterelnök-helyettestől. A kitüntetettek vallomásait közreadó Örökhagyók című reprezentatív kiadványt tegnap ünnepélyes keretek között mutatták be a kormányhivatalban.

A több mint száz kitüntetett egy kis csoportjaSomogyi Tibor felvételeA szlovákiai magyar kultúra dokumentálását támogató, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma mellett működő Értékek és Hagyományok Polgári Társulás kezdeményezésére született és a Clara Design Studio gondozásában megjelent kötetet Miklósi Péter szerkesztette, a portrékat lapunk fotóriportere, Somogyi Tibor készítette. A miniszterelnöki hivatal Tükörtermében megtartott ünnepélyes bemutatón a kitüntetettek közül – akik között írók, képzőművészek, folkloristák, karvezetők, műszaki értelmiségiek, paralimpikonok egyaránt vannak – több mint nyolcvanan vettek részt, hogy személyesen vegyenek át egy-egy példányt a közreműködésükkel készült kiadványból.

Csáky Pál leköszönő miniszterelnök-helyettes, akitől az elmúlt évek során több mint százan vették át a munkájuk elismerését jelző kitüntetést, lapunknak elmondta: „Örülök, hogy ez a rendhagyó könyvbemutató mégiscsak itt, a miniszterelnöki hivatalban valósult meg. Körülbelül hat-hét évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy felmutassuk a szlovákiai magyarság azon értékhordozó személyiségeit, akik saját területükön végzett kiváló munkájukkal közösségünket gazdagították, hogy megköszönjük nekik azt, amit és ahogyan tettek, s a lehetőségeinkhez mérten kitüntessük őket. Az elmúlt időszakban igyekeztem állami kitüntetésre is felterjeszteni kisebbségünk jeles személyiségeit, de hálistennek sokkal többen vannak annál, mintsem állami kitüntetést kaphatott volna mindenki. Az Ezüstplakettel, illetve az emléklappal próbáltuk kifejezni azt, hogy van egy értékrend, és vannak értékhordozóink, akiket meg kell mutatnunk a közösségünknek, a jövő érdekében is.”

Csáky megjegyezte: „Nagyon szép a könyv, kitűnőek a fényképek, nagyon jók a szövegek, és természetesen a szerkesztő, Miklósi Péter munkája is elsőrangú. A kötetben valóban egy impozáns társaság vonul fel, de a történelem és a politika úgy hozta, hogy ennek a találkozónak egy más jelentése is van. A magam és a csapatom számára nem tudok szebb távozást elképzelni ebből a hivatalból, mint azt, hogy a szlovákiai magyar értelmiség krémje itt volt ma, és megköszöntük egymásnak azt, amit tettünk vagy amit tenni tudtunk. Úgy érzem, hogy mindenki, aki itt volt ma, örömmel jött el ide, mert valószínűleg többet látott ebben a találkozóban, mint csupán egy könyvbemutatót.”

Miklósi Péter elárulta, a kiadvány ötlete, azaz hogy jó lenne egy kötetbe gyűjteni azon személyiségeinket, akiknek tevékenységét a miniszterelnök-helyettes Arany- és Ezüstplakettel ismerte el, tavaly ősszel merült fel. „Nagyon hálás vagyok mindenkinek – mondta –, hogy több-kevesebb rábeszélés nyomán végül is belátták, mennyire fontos az, hogy a könyv címével egyetemben jelet hagyjunk magunk után, és le tudjunk tenni az asztalra egy olyan vallomásfüzért, amely nemcsak a szlovákiai magyarság utóbbi hat évét jellemzi, hanem felmutatja azt a munkát is, amelyet ezek az emberek évekig, évtizedekig végeztek. Szeretném megköszönni Somogyi Tibornak azt, hogy vállalta a fotózást. Tudatosan kértem fel egyetlen fotóst, hogy ezáltal a képek is egységes stílusúak legyenek. Nagyon örülök annak is, hogy ezt a kötetet a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalában adhattuk át azoknak, akik tulajdonképpen írták. De végső soron ez a könyv mindannyiunknak szól. Üzenet mindannyiunk számára.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?