Online Trianon-musical a Budapesti Operettszínházból

ddd

Szétszakítottak címmel készített online musicalt a Budapesti Operettszínház, amely Trianon történetét mutatja be a hétköznapi emberek szemszögéből. 

Kiss-B. Attila főigazgató kiemelte: a koronavírus-járvány miatt maguk is „szétszakítva” hozták létre a művet, hiszen a zeneszerző Cári Tibor Erdélyben él, a szövegeket író Dolhai Attila pedig Magyarországon, és a közreműködő művészek is otthon vagy otthonuk közelében maguk vették fel jeleneteiket. A különböző minőségű felvételek kiegyensúlyozása érdekében a kész művet fekete-fehérben tették közzé több részletben az operettszínház Facebook-oldalán. 

A történet az első világháború végét és az azt követő időszakot dolgozza fel egy temesvári család életén keresztül. A szintén erdélyi származású Dolhai Attila szerint legfőbb üzenete, hogy „tanuljuk meg visszaszeretni határon túli honfitársainkat, nemzettestvéreinket”. 

Dér Zoltán és családja sorsát egy kerettörténetbe ágyazva ismerhetjük meg. Dér Tamást, Zoltán és Ibolya fiát édesanyja felesketi, hogy megtalálja testvérének sírját és emléket állít neki. A történet végén Tamás történelemórát tart diákjainak, akik megpróbálnak értelmet adni az elesett katonák áldozatának és a megcsonkított országnak.

„Trianon tragikus hatása generációkon át mind a mai napig érezhető. E sokkoló történelmi esemény feldolgozatlan trauma a magyarság számára. Sok adatot, történelmi helyszínt ismerünk. És a számok és adatok bár sokkolóak, de szárazak és távoliak. Mi az, ami segíthet az egyes embernek a mélyebb megismerésben, feldolgozásban? Feltevésem szerint, ha többet tudnánk a hétköznapi ember életéről, talán mélyebben megélhetnénk érzéseiket, döntéseiket”

– fogalmazott Dolhai Attila. A színész-szövegíró hitvallása: „Gyógyírunk és feladatunk az emlékezés! Míg emlékezünk, a békét őrizzük.” 

A rendhagyó módon készült új musical főbb szerepeiben Janza Kata, Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Homonnay Zsolt, Mészáros Árpád Zsolt, Dolhai Attila, Sándor Péter, Földes Tamás, Bálint Ádám, Jantyik Csaba, Melis Gábor és Csuha Lajos látható.

Az alkotás itt tekinthető meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?