Oliver Stone hatvanéves

Hatvanéves Oliver Stone háromszoros Oscar-díjas amerikai rendező, forgatókönyvíró, producer. 1946-ban született New Yorkban. Apja második világháborús veteránból lett sikeres tőzsdeügynök, fia jó anyagi körülmények között nőtt fel, francia anyjától megtanult franciául is.

Hatvanéves Oliver Stone háromszoros Oscar-díjas amerikai rendező, forgatókönyvíró, producer. 1946-ban született New Yorkban. Apja második világháborús veteránból lett sikeres tőzsdeügynök, fia jó anyagi körülmények között nőtt fel, francia anyjától megtanult franciául is.

1964-től egy évig a Yale egyetemre járt, majd Vietnamban tanított angolt, dolgozott hajón, írt novellákat Mexikóban, ahol marijuana birtoklásáért le is tartóztatták. 1967 áprilisában belépett a hadseregbe, s Vietnamba került. A harcokban kétszer megsebesült, s számos kitüntetéssel (köztük a híres Bíborszívvel) dekorálva tért haza.

Stone mindig az amerikai társadalmat foglalkoztató alkotásokat készített, legyen szó háborúról, tőzsdéről, médiáról, politikáról, s mindig sikerült megosztania a közvéleményt – nem véletlenül tartják a legellentmondásosabb hollywoodi rendezőnek. A 80-as évek első felében több sikeres, bár nem mindig művészi igényű forgatókönyvét filmesítették meg (Conan, a barbár; A sebhelyes arcú; A sárkány éve).

1986-ban forgatta a saját háborús élményei ihlette Szakaszt, „vietnami trilógiája” első részét. Munkájáért megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Az elmúlt években több dokumentumfilmet is készített, köztük a palesztin-izraeli konfliktusról, illetve a barátjának tekintett Fidel Castro kubai államfőről (Comandante). A politikai véleményét véka alá nem rejtő rendező a nacionalizmust és a patriotizmust tartja a két legrosszabb dolognak, amely véleménye szerint minden másnál többet árt a világnak és az embereknek. 2004-ben korábbi álmát megvalósítva a világhódító makedón uralkodóról forgatott filmet Nagy Sándor, a hódító címmel. Az alkotás hatalmasat bukott, a pénztáraknál és a kritikusoknál egyaránt. A csorbát a napokban bemutatásra kerülő World Trade Centerrel akarja kiköszörülni: a Stone szokásához hűen hatalmas kutatómunka után készült alkotás az Amerikát máig sokkoló, öt évvel ezelőtti szeptember 11-i tragikus eseményeket eleveníti fel a WTC romjai között rekedt, majd megmentett két rendőr sorsán keresztül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?