Október a kertben

Az áttelelő salátát a hónap elején célszerű kiültetni. A 4-5 hetes palántákat 25 cm-es sortávolságra és tőtávolságra palántázzuk. Igaz ugyan, hogy az áttelelés biztonsága az időjárástól erősen függ, de az áttelelő saláta mindig megelőzi a korai szabadföldit, s így nagyobb bevétel biztosítható róla.

Az áttelelő salátát a hónap elején célszerű kiültetni. A 4-5 hetes palántákat 25 cm-es sortávolságra és tőtávolságra palántázzuk. Igaz ugyan, hogy az áttelelés biztonsága az időjárástól erősen függ, de az áttelelő saláta mindig megelőzi a korai szabadföldit, s így nagyobb bevétel biztosítható róla. Áttelelésre csak az arra nemesített fajták alkalmasak, amelyek fokozott hidegellenállásukkal károsodás nélkül elviselik a telet. A kereskedelemben kapható fajták közül ilyen az Altenburský, a Humil és a Téli vajfej.

NE RÁZZUK A FÁT

Sem az alma-, sem a körtefákat nem szabad megrázva szüretelni, mert a földre érve a termés öszszezúzódik. Később ezeken a helyeken hatolnak be a rothadást előidéző raktári betegségek. Lehetőleg naponta szedjük fel és valamilyen módon semmisítsük meg a hullott, fertőzött gyümölcsöt. Ne vigyük a komposzttelepre, mert ezzel elősegítjük a károsítók áttelelését.

NE A ZÖLDSÉGGEL EGYÜTT

Régóta ismert tény, hogy az alma és a körte nagyon könnyen felveszi az idegen illatokat és szagokat. Ezért nem szabad őket birsalmával, savanyú káposztával, vöröshagymával és általában a zöldségfélékkel, illetve egyéb olyan anyagokkal együtt tárolni (pl. fűtőolaj, vegyszerek), amelyek intenzív szagot bocsátanak ki. A tárolt almát és körtét kéthetenként célszerű átválogatni. Már a kissé romló, puhuló gyümölcsöket is szedjük ki és használjuk fel, mert ezek rövid idő alatt megfertőzik a közelükben levő egészségeseket is.

SZEDJÜK LE

A gyümölcsfákon maradt moníliával fertőzött makacsul kitartó gyümölcsmúmiákat szedjük le. Ássuk mélyen a talajba vagy tüzeljük el őket, a bennük áttelelő kórokozók ugyanis újabb fertőzés forrásává válhatnak.

A FOKHAGYMA ŐSZI ÜLTETÉSE

Az őszi fajták gerezdjeit október végéig duggassuk el. Az őszi ültetés előnye, hogy a begyökeresedés még az év folyamán bekövetkezik, s tavasszal, mihelyt az időjárás kedvezőre fordul, a növény már fejlődésnek indulhat. Az őszi duggatással ezért nagyobb termés érhető el. Az ültetőanyagot érdemes közvetlenül az ültetés előtt a fonálférgek (Sulka, Sulex 20) és a gombabetegségek ellen (Fundazol 50 WP, Rovral Flo) külön-külön csávázni. Mivel a Sulka és a Sulex a gombabetegségek ellen ajánlott készítményekkel nem keverhető, ezért ha az ültetőanyagot a gombabetegségek ellen is csávázni kívánjuk, akkor először a Sulka vagy a Slex oldatában áztatjuk.

ZÖLDHAGYMA KORA TAVASSZAL

Korai zöldhagyma termesztésére a hónap folyamán ültessünk 2 cm-nél nagyobb átmérőjű dughagymát (az ilyen nagyobb méretű ültetőanyag csak zöldhagymának használható, mert egyébként magszárba megy.) A hagymák már ősszel jól begyökeresednek, és tél végén, kora tavasszal, sokszor már a hó alatt fejlődésnek indulnak. ĺgy nagyon korán, már március végén, áprilisban friss zöldhagymát szedhetünk. Ezeket viszont koratavaszszal fogyasszuk el, mert később rendszerint felmagzanak.

DÉRCSĺPTE BIMBÓS KEL

Fontos téli zöldségnövényünk a bimbós kel. Legfinomabb, ha már egy-két fagyos éjszaka után szedjük.

KOMPOSZTÁLÁSRA NEM

Közismert, hogy a diófa koronája alatt más növények nem szívesen élnek. A leveleiben levő juglan nevű vegyület akadályozza a talajban levő mikroszkopikus szervezetek tevékenységét, a növények növekedésére gátló hatással van. Ezért a levelek nem keverhetők a komposztálandó szerves anyagok közé, így az ősszel megszáradt diófalevelet égessük el. Annak viszont nincs akadálya, hogy hamuját a komposztba szórjuk.

LOMBHULLÁST KÖVETŐEN

Már ősszel, levélhullás után megkezdhetjük az őszibarack tafrinás levélfodrosodása elleni harcot. Javasoltak a következő réztartalmú készítmények: Cuprocaffaro, Cuproxat, Champion, Kuprikol, Kuprofor, Kuprotix. Ha nem sikerül ezt a kezelést elvégezni, még mindig van időnk kora tavasszal, rügyfakadáskor permetezni.

AZ ERŐSEBB FAGYOK ELŐTT

A tárolásra szánt gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, zeller, pasztinák) késő őszig növekednek, tehát felszedésükkel nem kell túlságosan sietni. A termést október végén, november elején, az erős fagyok beköszönte előtt takarítsuk be. A tárolásra szánt gyökereket, gumókat nem szabad megmosni! A lombot ne késsel vágjuk, hanem kézzel csavarjuk le. A gyökereket átválogatjuk, közülük csak a szép, ép, egészséges termény kerül tárolásra. A tárolásra kevésbé alkalmas gyökereket minél előbb használjuk fel. A petrezselyem gyökeréről és a zeller gumójáról lecsavart lombot ne dobjuk el. Az egészséges, zöld leveleket a konyhában vagy a szobában szárítsuk meg, vagy nyersen összevágva és sózva, üvegbe töltve tartósítsuk. Levesek, töltelékek stb. ízesítésére kiváló.

A szerző kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?