Nyitásra készül a Kunsthalle

<p>Szeptember 19-én két kiállítással és a Tornádo Lue zenekar koncertjével nyitják meg a pozsonyi Kunsthallét (KHB) az Sznf téren, a felújított Művészetek Házában. Az intézmény kortárs hazai és külföldi kiállításoknak ad majd otthont.</p>

TALLÓSI BÉLA

Húszévnyi küzdelem teljesedik be most a pozsonyi Kunsthalle megnyitásával. Kurátorok és művészek szisztematikus munkájának köszönhetően válik realitássá az álom – hangzott el a nyitást beharangozó sajtótájékoztatón. A KHB művészeti kampányt is indított STOPS – nerozumiem.sk elnevezéssel. Ismert művészek a főváros néhány villamos- és buszmegállóját installálták át műalkotássá. A régi Rádióval szembeni Zoch utcai megállóban rácskeret került a váróhely köré, de van olyan megállóhely is, amelynek üvegtábláit kívülről hőszigetelték. A KHB munkatársai e felfigyeltető utcai művészeti megnyilvánulásokkal is szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy valami történik a város kortárs vizuális művészetének életében.

A műcsarnok jellegű intézmények – amilyen a pozsonyi Kunsthalle is – olyan helyek, amelynek nincs saját gyűjteményük, viszont kortárs kiállításoknak adnak otthont. A KHB a hazai kortárs művészet prezentálásán kívül két fő feladatot szeretne betölteni: a szlovák vizuális művészet láttatását nemzetközi kontextusban, valamint jelentős kortárs művészeti kiállításokat importálni Pozsonyba.

Az intézményt 19-én két tárlattal nyitják meg. A fő tárlat a Paradox 90 – kurátori koncepciók a mečiarizmus időszakában (1993–1998) című ismétlő kiállítás, amely „nyolc idézet a kilencvenes évek nyolc meghatározó hazai kiállításából”. Az anyagban, mely a Kunsthalle központi terében, két emeleten lesz látható, Németh Ilona két fő műve is helyet kapott abból a korból: a Párnák – Padló 1. (Álmaink), valamint a Többfunkciós nő – Ágy című alkotás.

Virtuális kiállítás is része a projektnek. Táblagépeken a 90-es évek nagyszombati zsinagógáját járhatják be a látogatók. E virtuális látogatás feleleveníti Németh Ilona homokzsákokból épített Labirintus című művét is.

A Művészetek Háza földszinti terében is kialalakítottak egy kiállítóhelyet, a Kunsthalle LAB-ot. Itt kap helyet a szeptember 19-én nyíló másik kiállítás, mely Karl Salzmann osztrák művész Hullámtanulmányok című hangobjektjeit és -installációit prezentálja. A LAB-ban a jövőben a kortárs művészet legprogresszívebb irányzatait kívánják bemutatni.

Mivel a Kunsthalle munkatársai arra törekednek, hogy a közönséget műveljék is, a látogatókat az egyes kiállításokon képzett közvetítők (mediátorok) vezetik majd be a kortárs művészet rejtelmeibe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?