Székely Gábor színházi rendező 80 éves

dd

Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, a budapesti Katona József Színház egyik alapítója, aki rendezéseivel új korszakot nyitott a magyar színháztörténetben.

1968-ban szerzett rendezői diplomát a budapesti Színművészeti Főiskolán. Vizsgarendezése Arthur Miller A bűnbeesés után című drámája volt. Ezt látva szerződtette le Berényi Gábor rendezőnek a Szolnoki Szigligeti Színházhoz, ahol 1971-től már főrendező volt, 1972 és 1978 között pedig a színház igazgató-főrendezője.

A Kaposvárra került főiskolai évfolyamtársával, Zsámbéki Gáborral szinte azonos időben rendezte meg Csehov Sirályát, mindketten ezzel hirdették meg színházi programjukat. A kemény, illúziótlan előadások új korszak kezdetét jelentette a magyar színházi életben és nyelvezetben. 

Székely újjászervezte a társulatot, rendezni hívta Gazdag Gyulát, Valló Pétert, Paál Istvánt. Lelkes színészi gárdájával olyan produkciókat mutattak be, amelyek országos hírnevet szereztek a színháznak. Örkény István darabjai kiemelt szerepet kaptak, a  Tóték után az ő ösztökélésére készült el Örkény Macskajátékának színpadi változata, valamint Shakespeare Athéni Timonja, amelynek a rendező időszerű tartalmat is adott.

Többször hívták Budapestre, de nemet mondott. Végül különböző politikai játszmák és alkuk eredményeképpen Zsámbékivel lehetőséget kaptak egy új önálló társulat, a Katona József Színház megalakítására. 1982-ben Székely Gábor igazgatói, Zsámbéki Gábor művészeti vezetői megbízást kapott. A Katonában igazi társulatot teremtettek, modern, színvonalas, izgalmas alkotóműhelyt, világhírű színházat hoztak létre. Székely Gábor 1989-ben lemondott az igazgatói posztról, és elhagyta a teátrumot, ennek okáról soha nem beszélt nyilvánosan.

Újabb színházépítési feladatot 1994-ben kapott, amikor az Új Színház élére került. Innen négy év múlva mennie kellett, a fővárosi vezetés leváltotta azzal az indoklással, hogy a színház nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezt követően a rendezést is abbahagyta, és visszavonult. 

1973-tól tanított színészmesterséget és rendezést a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, későbbi Egyetemen (SZFE). Tanársegéd volt egykori osztályfőnöke, Major Tamás mellett, majd adjunktus, docens, 2001 és 2006 között rektor. 2006-tól 2013-ig a Színházrendezői Tanszék vezetőtanára, 2013-tól professor emeritusa volt. Tanítványai közül sokan lettek a magyar színházi élet meghatározó művészei. Az SZFE modellváltása miatt 2020-ban egy Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnökhöz címzett nyílt levélben felmondott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?