Kultúra

„Nem a születési év számít”

A Munkácsy Mihály-díj kiemelkedő képzőművészeti tevékenység elismerésére adományozható elismerés, amelyet 1950-ben alapítottak, és amelyet évente hét személy kaphat meg, március 15-e alkalmából. A díjat szakmai kuratórium javaslata alapján adja át az illetékes miniszter. Az idei díjazottak egyike a somorjai Mayer Éva
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. március 26. 18:00

JUHÁSZ KATALIN

Eddig négy hazai magyar művész, Lipcsey György, Németh Ilona, Rónai Péter és Bartusz György kapta meg ezt az elismerést. Mayer Éva az eddigi legfiatalabb hazai díjazott.

2008-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán, jelenleg ugyanott művészeti DLA képzésen vesz részt. Eszköztárának alapvető kiindulópontot adott az itt elsajátított szakma. Szlovákiai magyarként személyes érintettsége miatt is foglalkoztatják az identitáshoz kapcsolódó problémák. Művészetének fő témája az egyén útkeresése a társadalomban, a származás, a hovatartozás, a nyelv és nemzetiség kérdésköreinek vizsgálata.

Mayer Éva egy éven át tanult az írországi Crawdord College of Art and Design multimédia szakán. 2009-ben elnyerte a IV. Országos Művészeti Diákköri Konferencia 1. díját, 2008-ban pedig a Kondor Béla Alapítvány díját, illetve a Magyar Képzőművészeti Egyetem Diákköri Konferenciájának fődíját. Tanulmányai során több más elimerést is begyűjtött, köztük a Barcsay Jenő Alapítvány fődíját. 2009-től a Magyar Grafikusművészek Társaságának a tagja, 2010-ben belépett a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságába. 2011-től a Kortárs Magyar Galéria kuratóriumi bizottságának tagja, illetve a somorjai DUNART.com művésztelep főszervezője.

Mayer Éva az elmúlt tizenegy évben több mint száz hazai és nemzetközi kiállításon vett részt, tizenhárom önálló kiállításon mutatta be műveit több országban. Évente több művésztelepen vesz részt. Legújabb alkotásai jelenleg Budapesten láthatóak Itiner címmel a Molnár Ani Galériában.

„Munkácsy Mihály öröksége felbecsülhetetlen értékű, nagyon szeretem a művészetét is. A korábbi Munkácsy-díjasok névsorát nézve igazán megtisztelő, hogy neves, szakmailag nagyra értékelt művészek mellett szerepelhetek, és hogy idén nekem is bizalmat szavaztak. Megtisztelőnek érzem a szakmai bizottság döntését, harmincéves sem vagyok még, talán az eddigi legfiatalabb Munkácsy-díjas” – nyilatkozta a díjazott, akit már maga a felterjesztés is váratlanul ért, és aki annak is örül, hogy városának, Somorjának is sikerült elismerést szereznie a díjjal.

Mayer Évát a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete javasolta a díjra, több száz művész közül választva ki őt. Először vissza is akarta utasítani a felterjesztést, mivel túl fiatalnak érezte magát. „Megnyugtattak, hogy nem a születési év számít, és hogy a művészeket gyakran évekig jelölik a díjra, és nem kizárt, hogy végül meg sem kapják. „Az esélytelenek nyugalmával vittem be a portfóliómat az egyesületbe, ahol lezajlott az első rosta. Állítólag egyhangúlag juttattak tovább és küldték el az anyagomat Budapestre, az Emberi Erőforrások Minisztériumába. Itt egy újabb szakmai bizottság ítélte nekem a díjat. Fogalmam sincs, kik voltak, mivel a bizottság névsora titkos” – tudtuk meg Mayer Évától, akinek ezúton is gratulálunk a komoly elismeréshez.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mitrovits Miklós

Lengyelország számára ez a háború olyan, mintha Oroszország őket támadta volna meg – Interjú Mitrovits Miklós történésszel, polonistával

Prékop Mária

Tanítani itt húzós művészet

Boris Kollár

További osztogatásra készül a kormány

időjárás meleg

Hétfőn beüt az igazi kánikula – másodfokúra emelik a hőségriasztást

Milák2022.100p

Milák Kristóf: Elégedett vagyok a saját teljesítményemmel

Djoko

Rajt Wimbledonban, oroszok, fehéroroszok és ranglistapontok nélkül

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.