Nem a győzelem a fontos?

Van-e olyan ember, aki nem tudná, hogyan veszik fel mostanában a munkahelyekre az új munkaerőt? Aligha. Mert hát ki ne tudná, hogy ma már nem elég a sógorság és komaság, hanem a tudás, a képességek és az ügyesség a döntő. Sokan saját bőrükön tapasztalták az újkori pályázatok komolyságát, mások hallomásból tudják, vagy újságban olvasták.

Barátnőm, aki majdnem egy éve munkanélküli, el tudná mondani, mit jelent manapság munkahelyet keresni. Jó egynéhány pályázaton részt vett, mondhatjuk: ő a „gyakorlott pályázó”. Megpályázta már az összes létező helyet, amelyik valamennyire közel állt végzettségéhez, de sajnos soha sem járt sikerrel. Legutóbb egy állami hivatal egyik szekciójának vezető posztjára fente a fogát. Annak rendje s módja szerint benyújtotta az összes kért anyagot: életrajz, referenciák, kérvények, magyarázatok, öndicséret stb. Alaposan felkészült, s a kiírt napon megfelelő öltözékben, megfelelő make uppal jelent meg a válogató bizottság előtt. Lehengerlően jó válaszokat adott a feltett kérdésekre, miután a vizsga írásbeli részével is sikeresen elbírt. S mivel ő igazán tudja, hogy a bizottság az elért pontszámok alapján hozza meg a döntést, biztos volt benne, hogy megkapja a megpályázott helyet. A végeredmény azonban egészen más volt. Az az úr nyilvánult a „legjobbnak”, nevezzük XY-nak, aki már azelőtt is ennél a hivatalnál dolgozott, s karrierépítés címén úgy gondolta, megpróbál magasabb szintű beosztásba kerülni. Persze, az ötlet nem kimondottan az ő fejében született meg, hanem a hivatal fő-fője javasolta, hogy vegye át a már hosszabb ideje vezető nélkül álló szekciót. Mondván, valamennyire ismeri a szóban forgó tevékenységgel kapcsolatos kérdéseket, valamennyire jártas a hivatal ügyeiben, valamennyire azt is tudja, mi a hivatal küldetése, s remélhetőleg valamennyire meg tud birkózni az új feladatokkal. Olyan kockázatos idegent felvenni! Nem tudhatja az ember, mi lakik benne. S itt ez a jó ember, soha senkit nem bántott, nem is ostoba, ha igyekszik egy kicsit, el tudja majd látni az új feladatokat.

A megdumálást megegyezés követte. Természetesen mindez a nyilvánosság kizárásával történt. Az illető úr ugyanúgy benyújtotta a jelentkezését, s ugyanúgy részt vett a pályázaton, mint az összes többi érdeklődő. S mivel ő volt mindegyikük közül a „legsikeresebb”, természetes, hogy a szabad helyet ő kapta meg.

Csak akkor derült fény valami turpisságra, amikor barátnőm a fő-fő titkárnőjében volt gimnáziumi osztálytársát fedezte fel. Erre már a vizsga után került sor, amikor túltette magát az izgalmakon, s vígan elbeszélgetett az egykori kedves osztálytárssal. Aki pedig kedvét szegte azzal, hogy elmondta: ne nagyon számítson rá, hogy megnyeri a pályázatot. Mert ugyanis:

– Nekem már tegnap mondta a főnök, hogy hívjam be hozzá a szekció vezetőjét. Mondom neki, hogy ennek a szekciónak már lassan három hónapja nincs vezetője. Azt mondja: ne hülyítsem őt, hiszen az új vezető az XY úr. Már hogy lenne, mondom én, hiszen csak holnap lesz a pályázat. Aha, csak holnap, így a főnök. Na jó, akkor hívja be XY urat, aki holnaptól lesz a szekció vezetője.

Barátnőm enyhén szólva elszomorodott mindezek hallatán, s amikor nekem elmesélte a történteket, saját maga vigasztalására felidézte a régi mondást: nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. Igen, ez így valóban érvényes, bár számára a győzelem is nagyon fontos lett volna.

Az egymást felfaló konkurenciaharcban valóban a győzteseké a világ. De mi lesz a vesztesekkel? A nagyszámú résztvevővel, akik törvényszerűen nem lehettek mind győztesek?

S mi lesz akkor, ha minden harcot úgy nyernek meg a „győztesek”, mint XY úr nyerte? Ilyen esetekben szólni kellene a nagyfőnöknek, hogy ha már elrendelte is, ki nyerje meg a versenyt, legalább jegyezze meg a dátumot, amikorra a pályázatot kiírták, s addig a napig ne titulálja nyertesnek a jövőbeli „győztest”. Mélyen hallgasson addig a percig, amíg nyilvánosságra hozzák a felvételi eredményeit, s tegyen úgy, mintha az egészhez fikarcnyi köze se volna. A naiv elszólások ugyanis könnyen eljutnak a munkahely falain túlra, mert a titkárnők esetenként jobb barátságban vannak a kívülállókkal, mint éppen a főnökükkel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?