Nefelejcs Ház – Zonctorony

A zonctoronyi Nefelejcs Házban a Szenci járásban élő testi, mentálisan sérült, érzékszervi zavarokkal küzdő, illetve halmozottan sérült gyermekeknek és szüleiknek nyújtanak komplex szociális szolgáltatásokat.

A lábizmok edzésére szolgáló eszközAlena Slováková felvételeA zonctoronyi Nefelejcs Házban a Szenci járásban élő testi, mentálisan sérült, érzékszervi zavarokkal küzdő, illetve halmozottan sérült gyermekeknek és szüleiknek nyújtanak komplex szociális szolgáltatásokat. Céljuk, hogy a súlyosan egészségkárosodott gyermekeknek, miközben minden szociális támogatást megkapnak, úgy legyen részük oktatásban, rehabilitációban, hogy közben ne legyenek elszakítva a családjuktól. Ezt a polgári társulásként működő intézményt, bár részesül állami támogatásban, a pályázatok éltetik. Madarász Ildikó igazgatótól megtudtuk, hogy a kerületi hivatalok adnak ki engedélyt az ilyen típusú intézmények létrehozására, s az állami támogatás összege a szociális szolgáltatásokat igénybe vevő gyerekek számától függ.

– A munka-, szociális és családügyi minisztériumnak a szociális törvényhez kapcsolódó 169/1999-es sz. rendelete értelmében mi a hasonló állami intézményeknek járó összeg 60 százalékát kaphatjuk meg állami támogatásként – tájékoztat az igazgatónő. – Ez a pénz kevesebb, mint a kiadásaink 60 százaléka, s csupán az alkalmazottak bérére és a rezsiköltségekre elegendő. A többit nekünk kell előteremtenünk, de állami támogatás nélkül nem tudnánk fennmaradni. A polgári társulásnak 51 tagja van. Szerződés alapján 20 gyermeknek nyújtunk szociális szolgáltatásokat, de arra nincs mód, hogy mindenkit egyszerre fogadjunk. Naponta hat-hét gyerekkel tudunk foglalkozni. Szükségünk volna még egy helyiségre, amelyet tornateremnek rendeznénk be, egyelőre azonban ez még csak álom. De lehet, hogy egyszer sikerül.

Mint ahogy számos rehabilitációs eszközt is sikerült beszerezniük, még ha az ügyintézés néha hónapokig eltart is. Ha a rászorulóknak kell segíteni, Madarász Ildikó nem ismer lehetetlent. Kitartásával, lebilincselő mosolyával általában sikerül meglágyítania a támogatók szívét.

– Egy-egy eszközhöz csak pályázat útján tudunk hozzájutni. Támogatásért mindig a konkrét dologra kell pályázni. Segített már az Általános Egészségbiztosító, egy humanitárius alapítvány, az Exim Bank. Most is folyamatban van egy pályázatunk. Az orvos tanácsára mágneses terápiás eszközt próbálunk beszerezni. Elég drága, így a pályázatunkat több helyre elküldtük. A PHARE-program támogatásai olyanok, hogy sikeres pályázat esetén a kiadások 70 százalékát kapjuk meg, a többi 30 százalékot önerőből kell megszereznünk. Vagy újabb támogatókat keresünk, vagy további pályázatot írunk. Nemcsak eszközöket, rehabilitációs programokat is megpályázunk. Egy sikeres pályázat eredményeként most is egy ilyen megvalósításába kezdtünk. Korábban sérült gyerekek fejlesztésére zeneterápiát alkalmaztunk, majd logopédiai szaktanácsadást is bevezettünk. A logopédus olyan sérült gyermekekkel foglalkozik, akik még nem tudnak, vagy most tanulnak beszélni. Ezt a komplex gondoskodást biztosító programunkat PHARE-támogatás révén a Polgári Aktivitást Támogató Alapítványnak köszönhetően tudjuk megvalósítani. Nagyon örültünk, hogy sikerült gyógytornászt megnyernünk ehhez a programhoz, ugyanis környékünkön nagyon kevés az ilyen szakember. Szencen például nincs gyermekgyógytornász, aki speciális, orvosilag ajánlott módszerekkel tud foglalkozni a gyerekekkel. Csölösztőtől a modori kórházig végigtelefonáltunk minden intézményt, míg a pozsonyi Rehabilitációs Gyermekszanatórium munkatársa, Laczkó Berta gyógytornász vállalta, hogy hetente egyszer eljön hozzánk. Az egyénre szabott gyakorlatokat rehabilitációs szakorvos írta elő. Márciustól folyik ez a program, és már mutatkoznak az első eredmények. Némelyik páciensnél szembeötlő a javulás. Volt olyan izomsorvadásos gyerek, aki nem tudott járni, s azóta talpra állt. Bár segítséggel, de föláll és jár. Egy másik nem tudta a fejét megtartani, neki is javult az állapota.

A szőnyegen egy kilencéves kisfiúval, Barnival foglalkozik Laczkó Berta gyógytornász. Agyi eredetű gyermekbénulás következtében Barni nem tudja behajlítani a térdét, csak segítséggel tud néhány lépést tenni, egyébként egy speciális székkel közlekedik. Kérdésemre mosolyogva válaszolja, hogy szereti, ha tornáztatják, kellemes, nyugtató érzés, utána mindig jobban érzi magát. A beszélgetéssel egy kicsit elvontam Barni figyelmét a tornától, figyelmeztet Laczkó Berta. – Jobb, ha csak arra összpontosít, mert különben nő az izomfeszültség – mondja. S valóban, miután Barni ismét csak a tornára figyelt, hamarosan ellazultak az izmai, és a reakció is jelentkezett a jobb lábán. – Már az is reakció, ha megmozdítja a lábujjait. Nagyon jó, hogy elmélyül a lélegzése, mert a tüdő is jobban dolgozik.

Laczkó Berta úgy tartja, az izomsorvadásos vagy agyi eredetű gyermekbénulásban szenvedő iskolás korú gyerekeknek a heti egyszeri rehabilitáció édeskevés. – Mégis fontos – teszi hozzá –, mert például ha valaki egész nap tolókocsiban ül, és képtelen bármilyen mozdulatot tenni, sokat használ, ha egy kicsit megmozgatjuk az izmait. Barnit először passzívan tornáztattam, felmértem, mire képes egyedül, majd áttértem a Vojta-féle módszerre. Ennek lényege, hogy a reflexpontok nyomásával ingerlem az agy egy bizonyos részét, így váltom ki az aktív mozdulatot. Ez azért fontos, mert ha ő egyedül, segítség nélkül mozdítja meg valamelyik testrészét, az izom ellazul. A Vojta-féle módszernek akkor van értelme, ha kiskortól naponta többször csinálják. Ha az orvos rendellenességet észlel, a tornáztatást már a születés után el kell kezdeni. Minél korábban kezdik el, annál jobbak az eredmények. Gyakran olyankor sincs szemmel látható javulás, ha valakit mindennap tornáztatnak, ugyanis minden az agykárosodás mértékétől függ. Türelem kell ehhez a terápiához. Vannak szülők, akik otthon is végzik gyermekükkel azokat a gyakorlatokat, amelyeket kezdetben megmutattam nekik, de sokukat nem érdekli ez a fajta tornáztatás, mert nem látnak azonnali eredményt, belenyugszanak, hogy gyermekük ilyen marad. Pedig nem szabad, feltétlenül kell velük tornázni. Sok év is eltelhet, mire eredményt észlelünk. Akármilyen kis mozdulat sikernek számít. Eredmény, amikor érzem, hogy az izomsorvadásos beteg korábban béna keze a tornázásnak köszönhetően egyszer csak megmozdul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?