Nagyenergiás + elektron + gyorsító = ?

ÖSSZEFOGLALÓMár használható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének nemzetközileg is egyedülálló, új helyesírási tanácsadó portálja, a helyesírás.mta.hu oldal.

ÖSSZEFOGLALÓ

Már használható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének nemzetközileg is egyedülálló, új helyesírási tanácsadó portálja, a helyesírás.mta.hu oldal. A nagyközönség számára ingyenes honlapot Pálinkás József, az MTA elnöke indította el és tesztelte a „nagyenergiás elektron gyorsító” szóösszetétel beírásával. Az alkalmazás a nagyenergiás elektrongyorsító írásmódot jelölte helyesnek, a magyarázat fülre kattintva pedig az is olvasható, mely helyesírási szabályok alapján.

A tanácsadó hét témakörben – egybe- és különírás, elválasztás, ábécébe rendezés, névkereső, számok, dátumok, helyes-e így? – ad választ az érdeklődőknek. Még nem 100 százalékos a rendszer, arra kérnek mindenkit, segítsenek a hibák kijavításában. Elsősorban a szöveg megértésében, a jelentés megragadásában mutatkoznak korlátok. Folyamatos szöveget nem lehet vele ellenőrizni, tehát a vesszőhibákat, írásjeleket nem tudjuk vele javítani, csak konkrét szavakat, kérdéseket.

Az akadémia elnöke felhasználóbarátnak, interaktívnak, tartalmát tekintve pedig hitelesnek nevezte a portált. Mihalitz Márton vezető fejlesztő elmondta: az összetételekre saját ellenőrzőrendszert fejlesztettek ki, 200 ezer tulajdonnevet töltöttek fel és folyamatosan fejlesztik a rendszert. A portál működéséhez például az egymilliárd szavas Magyar nemzeti szövegtár új kiadását, külön erre a célra összeállított szótárakat is felhasználtak.

A portál nem egyszerűen szótári egybevetést végez, a megadott szóalakot, kifejezést megpróbálja értelmezni. Felismeri az anyagneveket, színneveket, a többértelmű alakokat. Az elemzés során megtalálja a megfelelő szabályt, majd ennek alapján megadja a helyes alakot. Nemcsak javít, hanem magyaráz is, megadja azt a szabályt, ami alapján az alakot a javasolt módon kell írni, vagy elmagyarázza a két alakváltozat közötti különbséget. Olyan elemző szabályrendszert használ, amely elvileg végtelen elemszámú kifejezést képes kezelni. Ez biztosítja előnyét a fix szótárakat használó megoldásokkal szemben, mondják a szakemberek.

Nem az MTA frissen beindított portálja az első, amely a papíralapú megoldások helyett kereshető, digitális formában próbál segítséget nyújtani a szavak helyes írásmódjára kíváncsi internetezőknek. Az egyik legismertebb oldal a magyarhelyesiras.hu, ahol szavakra vagy egyezésekre kereshetünk rá. Itt azonban jobbára csak a nyomtatott szótárban egyébként is szereplő szavak találhatók meg. Konkrét egyezés vagy az alkalmazható szabály ismerete híján az utóbbi években „bevett” felhasználói szokássá vált a Google-találatok alapján következtetni a helyesírásra, ez azonban meglehetősen megbízhatatlan forrás. Pálinkás József hangsúlyozta: a kánon nem a Google, hanem az Akadémia. (MTI, index, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?