Nagy segítség – ismét jó helyre került a nyeremény

Naponta hajnalban az óra csengője ébreszti a 34 éves kétgyermekes édesanyát. Megszokott mozdulatokkal készíti el a lányok tízóraiját, puszit cuppant kócos fejükre, és sietős lépésekkel indul a buszmegállóhoz.

Főleg az allergiás Krisztina miatt tesz majd nagy szolgálatot a gépSomogyi Tibor felvételeEgy órával később egy pozsonyi vállalat üzemi konyhájában nekilát a salátánakvaló tisztításához, előkészítéséhez. Már amikor nem kell a 11 esztendős Krisztinával orvoshoz rohannia. Ami gyakran fordul elő.

– Nagycsoportos ovis korában jelentkeztek nála az allergiás tünetek. A gabona, a füvek virágpora, a lakásban előforduló por vagy akár a kutyaszőr is rohamokat váltott ki nála. S mintha ez nem volna elég, még ekcémás is lett. Évek óta szedi a gyógyszereket, kipróbáltunk sokfajta gyógykenőcsöt, de az eredmény várat magára. Türelmesnek kell lennünk – kínál hellyel a család gombai otthonában Szabó Edit, miközben Krisztina és a 9 éves Anita üdítőért és poharakért szalad a konyhába. Az innivalót a vidámszemű, cserfes Anita töltögeti, igyekezetét azzal magyarázza, hogy ha nagy lesz, pincérnő szeretne lenni.

– Tényleg mi nyertük a porszívót? – kérdezi hitetlenkedve a nagyobbik, s nyomban hozzáteszi, hogy bár résztvettek más versenyeken is, a szerencse eddig soha nem szegődött melléjük. Nem csoda, hogy orrukat az ablaküvegre nyomva lesik az Electrolux vállalat nyereményt hozó képviselőinek érkezését. Míg várakozunk, Edit asszony beavat a család hétköznapjaiba. – Nádszegi vagyok, ide jöttem férjhez. Párom szüleinél élünk kezdettől fogva, sajnos, már csak a papának örülhetünk. A lányokat kicsi koruktól önállóságra neveltük, Kriszti kiselsős kora óta egyedül buszozott a nagymagyari alapiskolába. Amikor pedig harmadikos lett, már az elsős húgát is rábízhattuk. Korán kell kelniük nekik is, 6.40-kor indul az autóbuszuk. Az édesanya állításával a lányok is egyetértenek, buzgón bólogatva hangsúlyozzák, megszokták az utazást.

– Amikor megbetegszem, mindig kipihenem magam. Van úgy, hogy délelőtt tízkor anyukám telefonjára ébredek. Ez az év nem valami jó, decembertől már nyolcszor voltam beteg – mondja panaszosan Krisztina. Az édesanya füzetet vesz elő, az orvos utasítására abba jegyzi a lányok megbetegedéseinek időpontját, s a kapott gyógyszerfajtákat is. Mert hát az orvosok az allergiás gyerek legyengült immunrendszerét erősítő szerekkel próbálják gyógyítani, a szénanáthás tüneteket tablettákkal, orrcseppekkel szorítják vissza, a tervezett mandulaműtéttől pedig állapota javulását remélik.

– Nemcsak azért kell várni a szükséges vizsgálatok elvégzésével, mert Kriszti torka begyulladt, hanem azért is, mert az Apollo egészségbiztosító nem kötött szerződést a dunaszerdahelyi laboratóriummal. Várni kell, amíg a helyzet rendeződik. Edit asszony nagyra értékeli főnökei megértését, mert vannak időszakok, amikor naponta viszi gyerekét orvoshoz. Nemcsak a gombai körzeti gyerekgyógyászhoz, hanem a dunaszerdahelyi allergológushoz és a pozsonyi bőrgyógyászhoz is. Sokba kerül az utazás, a gyógyszerről nem is beszélve. Ámulva hallgatja az egészségügyi miniszter szólamait a gyógyszerárak csökkenéséről, miközben a gyakorlatban többet fizet a patikában.

Amikor a családfő holléte után tudakolózunk, elmondják, hogy pénzt keres, csak este ér haza a munkából. Tetőasztalos, de vállal parkettázást, zsaluzást is. És mert ezek a tevékenységek csak tavasztól őszig végezhetők, megragad minden munkaalkalmat.

– Drága az élet, s bár nem túl magas a jövedelmünk, igyekeznünk kell félrerakni némi pénzt a téli hónapokra, amikor csak én dolgozom – sorolja a tényeket Edit asszony.

– A szobákat mind apuka parkettázta – figyelmeztetnek a kislányok, majd amikor a kutya hangos csaholása a nyereményt hozók érkezését jelzi, a kapuhoz rohannak.

Izgatottan lesik, míg a dobozból előkerül a padlizsánszínű háztartási eszköz, s édesanyjukkal együtt figyelmesen hallgatják, nézik, amint Monika Karoliová termékmenedzser bemutatja az Ergospace márkájú porszívót. A három légszűrőnek és a többréteges, önzáródó papír porzsáknak köszönhetően porszívózás közben a szennyeződés nem kerül vissza a levegőbe, a 12 méteres csatlakozó zsinór és a testmagassághoz igazítható nyél kényelmessé teszi a munkát. A speciális szívófej alkalmas a szőnyegek, de a padló alapos tisztántartására is.

– A gyerek érdekében kénytelenek voltunk felszedni a szőnyegeket, eltávolítani a porfogó sötétítő függönyöket. És mert a régi porszívóval már nemigen lehet a padlót tisztán tartani, meg aztán, nagyon felkavarja a port, amint hazaérkezem a munkából naponta felmosom az összes helyiséget. Nem tagadom, számtalanszor gondoltam arra, hogy főleg az allergiás Kriszti miatt venni kellene egy újat, de a pénznek ezernyi helye van. Nagy segítség ez az erős, jó minőségű porszívó. Köszönjük – mondják szinte egyszerre, az édesanya és a lányok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?