Múzeumok hosszú éjszakája

Van már programjuk szombatra? Tény, hogy egy (remélhetőleg) nap/holdfényes májusi hétvége ritkán marasztalja az embereket a négy fal között, kedves olvasóinkat most mégis épp erre szeretném rábeszélni. Szombaton, május 17-én – a május 18-i múzeumi világnap előestéjén – tartják ugyanis országszerte a múzeumok hosszú éjszakáját.

Szlovákia negyedik alkalommal kapcsolódik be a világszerte egyre népszerűbb rendezvénybe, s hogy a közönség nálunk is egyre inkább kezd rájönni az ízére, azt a látogatók évről évre növekvő száma is bizonyítja.

Idén először a résztvevő hazai múzeumok és galériák összehangoltan, egy napon tartják a „hosszú éjszakát”: az ország 60 múzeuma és galériája 300 kiállítását tekintheti meg a közönség ingyen vagy kedvezményes árú belépővel, ezenkívül számos érdekes kísérőprogrammal is készülnek az intézmények. Olyan rendhagyó programokkal, amelyeket csak „itt és most”, a múzeumok hosszú éjszakáján kínálnak: lesznek rendhagyó és éjszakai, „fáklyás” tárlatvezetések, különböző szakmai előadások, alkotóműhelyek kicsiknek és nagyoknak, folklóregyüttesek és zenekarok fellépése, sőt rockkoncert, „életre kel?tett” múzeumi tárgyak, filmvetítések és színházi előadások.

A múzeumok betekintést engednek a „boszorkánykonyhá?jukba”, és a háttérmunkákba is beavatják a látogatókat. Mert nem is olyan ritka az a tévhit – hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón –, hogy a muzeológusok munkája a kiállítások őrzésében merül ki. A „hosszú múzeumi éjszaka” tehát lehetőséget nyújt arra is, hogy az érdeklődők közelebbről megismerkedhessenek a muzeológusok, a restaurátorok munkájával.

A főváros 27 múzeuma több mint 60 kiállítással és csaknem 100 kísérőrendezvénnyel kapcsolódik be a hosszú éjszakába. A Pozsonyi Városi Galéria idén sem hagyja ki hagyományos, közkedvelt szolgáltatását: Mirbach-palotabeli kiállítótermében 13 óráig ezúttal is ingyen becsülik fel azokat a műalkotásokat (festményeket, szobrokat stb.), amelyeket a látogatók magukkal hoznak.

Pozsony attraktív kiállításának számít a Szlovákia 20. századi történetét bemutató, Hogyan éltünk? című kiállítás a Szlovák Nemzeti Múzeum Vajanský rakparti épületében, amelyet már több mint 20 ezren láttak, valamint a szlovák, cseh és német gyűjteményekből összeállított Théba, az istenek és a fáraók városa című kiállítás a Szlovák Nemzeti Múzeum Žižka utcai kiállítótermeiben, amely látogatóinak száma a tízezerhez közelít. A szervezők ez utóbbi kiállítás kapcsán felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy egyszerre csak kisebb létszámú csoportokban látogatható – a kiállított anyag állagának megóvása érdekében, így előfordulhat az is, hogy várni kell a bejutásra.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a pozsonyi Brämer-kúria 10 órától 24 óráig tart nyitva, megtekinthető a felújított állandó kiállítás, a holnap megnyíló Halász-Hradil Elemér-kiállításon pedig 18 és 20 óra között Hushegyi Gábor esztéta kalauzolja a látogatókat. 11 és 17 óra között népi iparművészek mutatkoznak be a Brämer-kúriában: Puss Kornélia keramikus, Gábriska Júlia csuhébaba-készítő és Pente Gabriella csipkeverő. Szlovákiai magyar nyelvjárások című rendezvényével a Gramma Nyelvi Iroda mutatkozik be.

Az alsósztregovai Madách-kastély és a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház 10.00 és 22.00 között lesz nyitva szombaton. Alsósztregován a Madách-kiállításon kívül filmvetítések szerepelnek a programban, így Jankovics Marcell Az ember tragédiája című rajzfilmje, továbbá a Kass János grafikusművésszel és a Csicsery-Rónay Istvánnal, Zichy Mihály unokájával rögzített beszélgetés. Szklabonyán az állandó Mikszáth-kiállításhoz ugyancsak filmvetítéssel színesítik: látható lesz például a Mikszáth Kálmán és Madách Imre nyomában című dokumentumfilm, valamint a Szent Péter esernyője legendás, szlo?vák–magyar koprodukciós játékfilmváltozata.

A kassai Löffler Béla Múzeumban 18 órától 22 óráig várják a látogatókat. 18 órakor nyílik meg a vidék szülöttének, Jozef Fabíni festőművésznek a kamarakiállítása, 19 órától a Fúga szórakoztatja a közönséget: a kassai fiatalokból álló vokális együttes repertoárjában komolyzenei darabok, nép- és popdalok egyaránt szerepelnek. 20 órától a népszerű, rokonszenves kassai zongorista-énekes, Marián Čekovský ad koncertet.

A komáromi Duna Mente Múzeumában már pénteken kezdődik a díjtalan program: A VI. Bástyán 15.15-kor nyitják meg az Évezredek divatja című kiállítást, 15.30-kor A római legio – katonák a Római Birodalom határán címmel Dr. Lőrincz Barnabás, az ELTE docense tart előadást. 16.30-kor Múzeumpedagógiai foglalkozások (római hajviseletek, gyöngy?fűzés, freskófestés) várják az érdeklődőket, 17 órától a Legio Brigetio római kori harci hagyományőrző csapat tart bemutatót, melyet 18 órakor római ételek kóstolója követ. A Zichy-palotában kosztümös fényképezkedést kínálnak. Szombaton 16 órától a múzeum főépületében Gálik Éva restaurátor a papírrestaurálást mutatja be, valamint viaszpecséteket készít eredeti pecsételőkkel kézi merítésű papírra. 17.00 és 18.30 között tartják W. J. Blaeu 1603-as éggömbjének, Szlovákia legrégebbi glóbuszának első bemutatását, és lesz reneszánsz zene is a múzeum történelmi képtárában – az esztergomi Strigonium Consort előadásában, és még további érdekes programokkal is készül a múzeum.

A kínálat, mint rövid ajánlónkból is kitűnik, valóban színes és csábító, érdemes körülnézni a lakóhelyünkhöz legközelebb eső múzeumok, galériák tájékán, a vállalkozóbb kedvűek minden bizonnyal az utazástól sem riadnak vissza. Aki tájékozódni szeretne a szlovákiai múzeumok és galériák hosszú éjszakájának részletes programjáról, kattintson a www.muzeum.sk honlapra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?