Kultúra

Mundruczó és a Makropulosz-test

Belgiumi operabemutatókig ritkán ér el a tekintetünk. Az, hogy Mundruczó Kornél – aki filmrendezőként a legnagyobb presztízsű fesztiválok állandó szereplője, nem mellesleg színházi rendezőként is nemzetközi visszhangot keltő alkotó – a 2016/2017-es évadban az antwerpeni Opera Vlaanderenben színpadra állította Leoš Janáček egyik zenedrámáját, csak utólag lett messze hangzó hír.
Lakatos Krisztina

2018. november 29. 19:42

Mundruczó és a Makropulosz-test
A férfiakban ájult imádatot, elemi vágyakat és fagyos idegenségérzetet kelt

Akkor, amikor Mundruczó rendezését, A Makropulosz-ügyet a világ legrangosabb szakmai díjára, International Opera Awardsra jelölték a világ vezető kritikusai és intendánsai. Többek között a Sunday Times, a Daily Telegraph, a The Times, a Financial Times, a The Australian, a kínai Opera magazin és az Opernwelt vezető zenekritikusa döntött arról, hogy az antwerpeni Janáček-bemutatónak helye van a 2016-os év hat legjobb új produkciója között. A kategória győztese ugyan a Metropolitan Opera előadása lett – Kaija Saariaho kortárs finn zeneszerző L'Amour de Loin című műve Robert Lepage rendezésében –, de maga a jelölés is nagy fegyvertény, magyar rendezőt sosem ért még ez a szakmai megtiszteltetés.

A sors fintora, hogy mikorra a Mundruczó Kornél jegyezte operabemutató nemzetközi hírű produkcióvá vált, jószerével ki is futott: a stagione rendszerben működő antwerpeni operatársulat az intenzív próbafolyamat után letudta az előadások tervezett sorozatát. A brünni Janáčekfesztiválnak köszönhető, hogy a múlt hétvégén mégis láthattuk A Makropuloszügyet.

Brünnben élő kultusza van Leoš Janáčeknek (1854–1928), a nagy nemzeti klasszikusok panteonjába tartozó cseh – illetve itt, helyben inkább: morva – zeneszerzőnek, és az sem mellékes, hogy a város komoly lehetőségként tekint a kulturális turizmusra, mindenekelőtt Bécs közelségével számolva. A nemzetközi Janáček-fesztivált kétévente rendezik meg (az idei a hatodik évfolyama), a program pedig alapvetően arra törekszik, hogy bemutassa azokat az interpretációkat, amelyek a szerző életművét átemelik a 21. századba. Izgalmas a kép, hiszen – hogy csak a színpadi műveknél maradjunk – Janáček irodalmi alapok nyomán született, filozofikus és erkölcsi kérdéseket feszegető zenedrámái szinte kiáltanak a mai rendezői operai megközelítés után, miközben a szerző modernista zenei törekvései mind a mai napig formabontó erővel hatnak. Nyilván nem véletlen, hogy a Janáček Brno 2018 fesztivál műsorából – bár minden belesorolt produkció különleges színt képviselt a maga jogán – a Robert Carsen által színpadra álmodott Kátya Kabanova mellett éppen A Makropulosz-ügyet kísérte kiemelt érdeklődés.

Mundruczó Kornél alkotótársaival együtt totális, sűrű szövetű színházi élményt teremtett, gazdag jelentésű színpadi képekkel, hatásos fénykoreográfiával, filmes utalásokkal, miközben rendezése egyszerre (re)konstruálta és apró gesztusokkal dekonstruálta is az operahagyományt. A nyitány és a finálé között végig recitatív zenemű dokumentarista bírósági drámaként indul, majd fokozatosan fókuszt vált, és lételméleti kérdések nyomába indul. Középpontjában, abszolút főszereplőként Emilia Marty (alias Elina Makropulosz, alias EM) áll, akinek a neves svájci szoprán, Rachel Harnisch kölcsönzött meggyőzően hangot és testet. Ez utóbbi – a test, a test mint objekt, a test mint ikon, a test mint anyag – a produkció kulcsa. A Prusok és Gregorok közel évszázados örökösödési perének végén deus ex machinaként megjelenőoperadívamárkezdetbenisalig emberszerű: a feszes „motoros öltözék” mintha csak a szétbomló matériát volna hivatott összetartani, ám a katatón rángások kikezdik ezt a keretet. A férfiakban egyszerre ájult imádatot, elemi vágyakat és valami megmagyarázhatatlan, fagyos idegenségérzetet keltő test fokozatosan, a szemünk láttára csupaszodik le és válik egyre életszerűtlenebbé: androgün babává, hámló múmiává, széthulló anyaggá. Olyan entitássá, amely alapvetően kívül áll a mi világunkon. Ezatöbbmintháromszázéves,kihűlt, sem halni, sem élni nem képes entitás szembesíti a kisszerű emberi közeget a fájdalmával: boldogok azok, akik a halál tudatában élik az életüket, akikhez minden olyan közeli, hogy még van értelme… A fináléban ez az, ami valóság – minden más árnyék, és a világ szövete bomlik fel.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Általános szűrés helyett már az országos lezárás sem kizárt

teszt

Lépésről lépésre: így zajlik majd az országos tesztelés

Komárom

Sürgősen 0-ás Rh-negatív vérre van szüksége a komáromi kórháznak

Boris Kollár

Kollár: Ha a fertőzöttek száma elér egy kritikus szintet,csak a lockdown segíthet

kiállítás

Szembenézés – csukott szemmel

koronavírus

Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.