Múltunk felélesztéséért

Kassa. Néhány kultúrabarát nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy közös rendezvényen hozzák össze a polarizálódott, megosztott, meglehetősen széthúzó kassai magyarságot, egyben felélesszék a városban rég halott táncházmozgalmat.

Kassa. Néhány kultúrabarát nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy közös rendezvényen hozzák össze a polarizálódott, megosztott, meglehetősen széthúzó kassai magyarságot, egyben felélesszék a városban rég halott táncházmozgalmat. November 6-án olyan programot rendeznek a legkisebbek és a fiatalok részére, amelynek nincs fő szervezője, azaz egyetlen intézmény, szervezet vagy társulás sem „sajátíthatja” ki magának. Dudás Péter, a kezdeményezők egyike történelmi léptékű eseménynek nevezte az akciót, hiszen hosszú évek óta először sikerült egy asztalhoz ültetni a városban és környékén tevékenykedő valamennyi népművészt, akik az említett közéleti paletta más-más csoportjaihoz tartoznak, vagy egyszerűen kiábrándultak a magyar kultúrából.

A csütörtöki program helyszíne a Timon utcai Márai Stúdió, ahol 17 órakor kezdődnek az események az aprók táncával, népdaltanítással, valamint hangszerbemutatókkal. A zenét a Csámborgó népi zenekar szolgáltatja. Ezután a nagyobbaké a parkett, akik széki dalokat és táncokat tanulhatnak, este pedig a haladók rophatnak magyarbődi, illetve gömöri táncokat, a legügyesebbek pedig részt vehetnek a botforgató versenyen. Az oktatók névsora meglehetősen hosszú és biztató: Richtarcsík Mihály és Zsóka, Péter Zsolt és Krisztina, Pribék Gábor és Emőke. Ha a kezdeményezés sikert arat, a jövőben több hasonló rendezvényre is sor kerülhet. „Évtizedek óta Kassán élek, és azt látom, hogy régebben sokkal többen jártak magyar rendezvényekre, és nagyobb volt a kínálat. Ma színházba is kevesebben járnak, a fiatalok pedig szinte alig találnak érdekes programot. Ha pedig nem tudnak összejárni, ismerkedni sem tudnak, kevesebb barátság, szerelem szövődik, és persze kevesebb házasság köttetik” – állítja Dudás Péter. A táncházba invitáló szórólap hátoldalán egyebek mellett a következőket olvashatni: „Ez a népművészet megismertetésének egyik legaktívabb, az együtteseken kívüli embereket is megmozgató ága. Fontos lenne, hogy globalizált világunkban minél több ember ismerkedhetne meg ezzel a kultúrával, megélné és megértené azt.”

Kassán egyelőre havonta egy alkalommal szerveznek táncházat, ahol a lépések tanítása mellett kézművességgel, népviseletekkel, illetve az egyes ünnepkörökhöz fűződő népszokásokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők. A jövőben filmvetítéseket, kiállításokat, sőt hagyományőrző zenészek meghívását is tervezik a Márai Stúdió impozáns kávéházába, ahol egy-egy tájegység anyagával legalább három-négy alkalommal kívánnak foglalkozni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?