Mozi az éjszaka leple alatt

Trencsén. A nyári hónapokban az ország nagyvárosaiban turnézó vándormozi, a Bažant kinematograf, amely a trencsénteplici filmmustráról, az ArtFilmről startolt, mától a Bažant Pohoda fesztiválon állomásozik.

Trencsén. A nyári hónapokban az ország nagyvárosaiban turnézó vándormozi, a Bažant kinematograf, amely a trencsénteplici filmmustráról, az ArtFilmről startolt, mától a Bažant Pohoda fesztiválon állomásozik. A nagyszabású zenei rendezvény azért is kivételes helyszíne a szabadtéri vetítéseknek, mert nem azokat a filmeket – sikeres cseh és szlovák produkciókat – mutatják be, amelyek egyébként az idei Bažant kinematograf programján szerepelnek, hanem a repertoárt stílszerűen a Pohoda zenei hangulatához, műsorához igazítva válogatták össze.

Felnőtteknek szóló animációs filmmel kezdik ma a vetítést 21.30-kor: Jan Balej cseh rendező Egy város egy éjszakája című opusának, amely elnyerte az idei třeboňi AniFest díját, exkluzív előbemutatóját tartják Trencsénben. Ugyancsak ma este láthatja a Pohoda közönsége Alejandro Gonzalez Inárritu Bábel című látványos és megdöbbentő munkáját, amely elgondolkoztató filmes krónika arról, milyen bonyodalmakat tud okozni a világ több pontján egy szórakozásból kilőtt, eltévedt puskagolyó. A Bábelt annak apropóján vetítik, hogy zeneszerzője, Gustavo Santaolalla a fesztivál vendége lesz. Késő éjszaka mutatják be Mika Kaurismäki finn rendező Brazil ritmus című dokumentumfilmjét a choróról, az első igazi brazil városi zenéről. Ahogy filmjéről nyilatkozta: „inkább szociális szempontból közelítettem meg a témát, bemutatva a zene szerepét az emberek egyfajta társadalmi túlélési rituáléjában”. A rendezővel egy beszélgetés erejéig holnap délután találkozhatnak a fesztivál filmrajongói.

Holnap Sam Peckinpah rendező Pat Garrett és Billy, a kölyök című, 1973-as opusával kezdődik a mozizás. Ez a film azért került be a műsorba, mert a zenéjét és a betétdalait Bob Dylan szerezte. A zenés produkció ősszel a Projekt 100 programjával kerül fel a hazai mozik műsorára. A premierfilmek közül a Bažant kinematograf Jan Svěrák Az üvegvisszaváltó című vígjátékával kedveskedik a fesztivál közönségének. A szombat éjszakai film, Marc Forster rendezése, a Felforgatókönyv parádés szereposztással készült: Maggie Gyllenhaal, Emma Thompson, Dustin Hoffman és Tom Hulce komédiáznak egy egykori sikeres írónő által átírt „élet” megvalósításán. A film az év végén kerül a hazai mozikba. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?