Mozgó mozi a korzón

Kassa. Az ingyenes szórakozás lehetősége olyanokat is az esemény helyszínére csal (lásd a budapesti Sting-koncert), akiknek egyébként eszükbe se jutna jegyet váltani arra a bizonyos eseményre.

Kassa. Az ingyenes szórakozás lehetősége olyanokat is az esemény helyszínére csal (lásd a budapesti Sting-koncert), akiknek egyébként eszükbe se jutna jegyet váltani arra a bizonyos eseményre. És mivel nálunk sokkal többen váltanak jegyet hollywoodi kasszasikerekre, mint hazai, illetve cseh filmekre, a Heineken cég tavaly gondolt egyet, és összekötötte a nyáresti sörözést az igényes filmek vetítésével.

A „Bažant Kinematograf” nevű mozgó mozi több város főterén szétpakolt, és 4–5 napon át értékes filmalkotásokat vetített. A kezdeményezés hatalmas sikert aratott, idén már két autóbuszra volt szükség, hogy győzzék a meghívásokat. A buszok belterében szabályos vetítőhelyiséget alakítottak ki, a csomagtartóba pedig olyan filmeket pakoltak, mint az Unalom Brünnben, a Kert vagy Az ördög éve. Tegnap a kassai járókelők nézhettek nagyot, amikor este fél tízkor kezdetét vette a korzón az előadás.

A jellegzetes „aranyfácános” autóbusz, amelyet nem nehéz megtalálni a Fő utcán, ma este a hazai kinematográfia egyik legnagyobb sikerét, Martin Šulík A kert című alkotását vetíti Roman Luknár és Marian Labuda főszereplésével. Jakub, a harmincas főhős elégedetlen jelenlegi életével, úgy érzi, képtelen megoldani munkahelyi problémáit, szerelmi élete sem gondtalan, édesapjával pedig nem értik meg egymást. A „vissza a természetbe” mottó jegyében egy nap kilép a világból, és nagyapja kertjében megtalálja a lelki egyensúlyt. Ebben nagy segítségére van egy titokzatos lány, aki feltárja előtte az élet apró örömeit.

Szerdán a 2002-es Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál győztes alkotását láthatja a kassai közönség. Petr Zelenka Az ördög éve című filmjének főszereplője tulajdonképpen a zene, amely köré a történet épül. A fiktív dokumentumfilm hősei ismert zenészek: az egykor tiltott, később tűrt, ma pedig már mainstream előadóként számon tartott Jaromír Nohavica, a szintén meghatározó dalokat író Karel Plíhal, valamint a rockzenét a folkkal keverő Čechomor zenekar.

Petr Zelenka írta a forgatókönyvét a csütörtök esti mozgóképnek is, amely máig kultuszfilmnek számít a fiatalok között. A Magányosok (Samotári) című tragikomédia helyszíne egy kilencvenes évekbeli nagyváros, amelyben hét fiatal keresi a szerelmet és a boldogulást. Jól működő párkapcsolatok helyett azonban abszurd helyzetekbe keverednek, mindannyian átélik a maguk apró örömeit és csalódásait, és akkor is magányosak, amikor együtt vannak.

A Jan Hřebejk – Petr Jarchovský alkotópáros a nyolcvanas évek Csehszlovákiájának orwelli élethelyzeteire világít rá a Pupendo című filmben. Péntek este a kassaiak két családdal ismerkedhetnek meg, amelyek tagjai eltérően viselkedtek a normalizáció időszakában, ezért további életük is másképp alakult. A Bolek Polívka által játszott „politikailag megbízhatatlan” festőművészt tönkretette a szocialista rendszer, egykori évfolyamtársnője viszont férjével együtt az elit réteghez tartozik, dúskálnak a földi javakban, és azt állítják, mindig is jobbnak látták úszni az árral.

Az utcai moziban minden film előtt egy-egy rövidfilmet vagy animációs filmet vetítenek, hogy a közönség a filmfőiskolások alkotásaival is megismerkedhessen. A Kinematográf július 7-én Nagymihályban bukkan fel újra, ahol elsőként a Magányosok lesznek műsoron.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?