Moulin Rouge

Premierje idején ódzkodtam megnézni a Moulin Rouge című filmet, mert akkora reklámkampány kísérte, hogy féltem, rossz hatással lesz az ízlésemre.

Premierje idején ódzkodtam megnézni a Moulin Rouge című filmet, mert akkora reklámkampány kísérte, hogy féltem, rossz hatással lesz az ízlésemre. Miután viszont valaki fondorlatosan megajándékozott a kétlemezes DVD változattal, egy unalmas estén rászántam magam, hogy alaposabban is szemügyre vegyem ezt a giccstől duzzadó amerikai musicalfilmet; parádés szereposztással, ahogy azt a reklám hirdette.

Hollywood kölcsönveszi a Broadway nagy előadásait, állapíthattam meg, bár nagy hazárd musicalt filmre vinni, amit a csúfosan megbukott Evita is bizonyított. Ennek ellenére Baz Luhrmann rendező Moulin Rouge című filmje, természetesen a reklámnak is köszönhetően, nagy siker lett, sőt, amolyan eklektikus filmcsoda.

Azért is eklektikus, mert ebben a filmben benne van nemcsak a 19. század vége, annak szelleme és stílusa, hanem a 20. századé is. Ez a produkció a maga módján állít emléket a letűnt 19. századnak az ugyancsak letűnt 20. század művészi és technikai lehetőségeivel.

A film története több mint ismerős, hiszen már-már klasszikusnak mondható, ugyanis Dumas Kaméliás hölgyének motívuma jelenik meg benne. A rendező ehhez adta hozzá a 19. századvég Párizsának bohém figuráit, a Moulin Rouge kabaréstílusát és programját. Ami felettébb modernizált formában jelenik meg, az a tánckoreográfia és a zenei összeállítás. Marilyn Monroe dalai éppúgy elhangzanak Nicole Kidman előadásában, mint Madonna vagy Dolly Parton számai. Ewan McGregor sem hagyja ki Elton John szerelmes dalát vagy a Freddie Mercury által sikerre vitt dallamokat. Ami a koreográfiát illeti, érdekes látvány, ahogy a kánkántáncosnők Gloria Estefan latin-amerikai dalára mambót riszálnak.

Kivitelezésével és történetével a film nagyon hamar az ember szívébe lopja magát, sőt, többszöri megnézése után még sokáig cseng a fülében egy két ragadós melódia.

A kétlemezes DVD nemcsak ezt a musicalt tartalmazza, hanem számos érdekes extrát is. Talán ez az első olyan DVD, amely lehetővé teszi, hogy egy-két filmjelenetet több kameraállásból is megnézzünk: például az egyik legszebb ballada, a Roxane képsorait. A kamerák különböző helyzetből vették a tangót táncoló párokat, és csak a nézőn múlik, hogy melyiket választja ki.

Ezenkívül tartalmaz három werkfilmet is a forgatásról, a zenei felvételekről és a pazar díszletek kivitelezéséről. Két kommentárból arról szerezhetünk bővebb tájékoztatást, hogy hogyan készült a film. Interjút láthatunk Fatboy Slimmel és nem utolsósorban a szereplőkkel. Kellemes meglepetés, hogy a DVD tartalmazza a reklámhadjárat során használt előzeteseket, valamint a Lady Marmelade-videoklipet is. Akit viszont a történelem is érdekel, megismerkedhet a kor jeles egyéniségeivel, akik nemcsak a párizsi Montmartre-on, hanem a Moulin Rouge-ban is éltek és bohémkodtak.

Baz Luhrmannek ez volt a harmadik filmje, mellyel lezárta a Vörös Függöny-trilógiáját. A Kötelező táncok és a Rómeó+Júlia után ismét elmondhatja, hogy jó lapra tett ezzel a filmmel. A Moulin Rouge mint film, de mint komplex DVD-egység is a legjobb filmes musicalek, illetve zenés filmek közé került. Megérdemelten.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?