Moszkva várja a Rokonokat

Berlin a tél, Cannes a forró tavasz, Moszkva és Karlovy Vary a szeszélyes nyár, Velence a korai ősz az A kategóriás fesztiválok sorában. Moszkva és Karlovy Vary hosszú éveken át ikertestvérek is voltak. 1999-ig hol itt, hol ott rendezték meg Kelet-Európa legnagyobb filmes seregszemléjét.

A színhely kétévente változott. Aztán maradt itt is, ott is. Moszkva életében azóta sem lett kisebb esemény a kinofesztyivál, mint ahogy a magyar film iránti érdeklődés sem csökkent az orosz közönség körében.

Vajda Katalin, a Magyar Filmunió fesztiválmenedzsere szerint a magyar film 1999 előtt is komoly visszhangot váltott ki Moszkvában, de az azóta eltelt években is majdnem minden alkalommal szerepelt magyar alkotás a versenyben.

A moszkvai fesztivál válogatói ez évben is ott voltak a Magyar Filmszemlén. Könnyen megtalálták, amit kerestek? Egyáltalán: volt lehetőségük válogatni azok után, hogy Berlin és Cannes mustrája korábban zajlik, és az az alkotás, amely ezeken a fesztiválokon versenyez, Moszkvában nem teheti ugyanezt?

Mint minden évben, a moszkvai fesztivál válogatói az idén is nagy előszeretettel nézték a friss magyar filmtermést, és jó véleményüknek köszönhetően most is ott lehetünk a versenyben, sőt a versenyprogramon kívül is láthat majd magyar alkotást a kinti közönség.

Mennyire fontos a magyar filmnek a moszkvai fesztiválon való jelenlét?

Én úgy gondolom, nagyon fontos, és nemcsak azért, mert ez is egy A kategóriás fesztivál, hanem mert ott is jó, hogy tudják: egyre több magas színvonalú alkotás készül nálunk, s felnőtt egy új rendezőnemzedék, amely ugyancsak kitűnő filmeket produkál. Ezt pedig Moszkvának is látnia kell. A helyi közönség, illetve a fesztivál külföldi vendégei ott találkozhatnak először ezekkel a filmekkel. Visszatérve még a korábbi kérdésre: a moszkvai fesztivál képviselői az elmúlt év teljes magyar termését látva szabadon válogathatnak a kínálatból, ezzel együtt természetesen elképzelhető, hogy ugyanazt a filmet kívánják meghívni a versenybe, mint Cannes. Ilyenkor az alkotó és a producer dönti el, hogy melyik rendezvényt részesítik előnyben. Ez az átfedés azonban ritkán történik meg. A szemlén bemutatott huszonöt játékfilm közül szinte mindegyik megtalálja a maga fesztiválját a világban.

Tavaly Gárdos Péter alkotása, A porcelánbaba az orosz kritikusok elismerő oklevelét kapta Moszkvában.

Nemcsak a szakma, a közönség is nagyon jól fogadta a filmet. A fesztivál régi színhelyén, a Rosszijában már nem vetítenek, így A porcelánbabát is a Puskin moziban mutatták be teltház, vagyis ezerkétszáz néző előtt. A vetítés alatt senki nem hagyta el a termet, utána pedig az alkotókkal való beszélgetés is érdekelte a nézőket. Olyan kérdések hangzottak el, amelyek egyértelműen azt jelezték: értették és élvezték a filmet. Az ezt követő sajtótájékoztatón is az átlagosnál többen faggatták a rendezőt.

Szabó Istvánt életműdíjjal jutalmazták tavaly Moszkvában, az idén pedig legújabb alkotását, a Móricz Zsigmond regénye alapján készült Rokonokat láthatják az ottani versenyben.

Mi, a Magyar Filmunió munkatársai úgy gondoltuk, hogy a Rokonoknak ez lesz a legjobb külföldi bemutatkozási lehetőség, hiszen a film egyik kulcsszerepét, a polgármestert Oleg Tabakov, a jeles orosz színész alakítja a filmben. De azzal együtt, hogy mi ezt a filmet ajánlottuk Moszkvának, a fesztivál válogatói is erre az alkotásra gondoltak, tehát az a szerencsés helyzet állt elő, hogy teljesen egyezett a véleményünk. Szabó István pedig egyetértett velünk: ennek a filmnek valóban ott a helye Moszkvában, hiszen a történet egyetemes kérdéseket feszeget. Ezt pedig az is bizonyítja, hogy Moszkva után Jeruzsálemben is nagy érdeklődéssel várják a Rokonokat. És csak úgy mellékesen jegyzem meg: további fesztiválokkal is komoly tárgyalásokat folytatunk a film bemutatásával kapcsolatban.

Visszatérve a moszkvai mustrára: az idén hol vetítik majd a filmeket?

Új és ideális helyszíne lesz a fesztiválnak. A fő vetítések az Oktyabr multiplexben zajlanak a Novij Arbaton, vagyis az orosz főváros szívében.

Szabó Istvánon kívül kivel találkozhatnak még a Rokonok gárdájából a moszkvaiak?

tt lesz a fesztiválon Tóth Ildikó, a film női főszereplője is.

És versenyen kívül mit láthatnak még a tavalyi magyar termésből Moszkvában?

Goda Krisztina első filmrendezését, a Csak szex és más semmit a Nemzeti sikerfilmek szekciójában.

Cannes-ban négy magyar filmet mutattak be az idén, s kettőnél remélhetőleg Karlovy Vary közönsége is többet kap majd.

Mit is válaszolhatnék erre? Természetesen mi is örülünk, ha minél több magyar filmet vetítenek egy-egy fesztiválon, de mint tudjuk, nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Moszkvának tehát nincs oka panaszra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?