Monumentális freskók

<p>Jane Eyre, Bovaryné, Buddenbrook ház – egyebek között ezen regények színpadi adaptációit kínálja a 2013/14-es évadra a Szlovák Nemzeti Színház. Akik ismerik a régi-új főrendező, Roman Polák szakmai pályáját, ezen nem lepődnek meg. A Nemzeti színpadán pár éve az Anna Kareninát vitte színre, Peter Pavlac jóvoltából pedig több szlovák klasszikus is színpadra került ugyanitt.</p>

JUHÁSZ DÓSA JÁNOS

Az évad első bemutatója november 13-án lesz. A pozsonyi Nemzetiből eddig hiányzó műfaj kerül színre: Eugen Gindl újságíró Kárpáti thriller című dokumentumdrámáját mutatják be Roman Polák rendezésében. Középpontjában egy negyvenes éveit taposó újságírónő, Zuna (Zuzana Fialová) áll, aki megcsömörlik a szakmájától, és reklámügynökséget alapít. Egy nap viszont meglepik egy, a helyi korrupciós ügyleteket leleplező irattal. Zunában felébred az egykori hivatás, s úgy dönt, utánajár a dolgoknak...

Három regényfeldolgozás is várja az új évadban a Nemzeti nézőit. Táňa Pauhofovával a címszerepben a Bovaryné története elevenedik meg Eduard Kudláč rendezésében. Marián Amsler Charlotte Brontë klasszikus regényét, Jane Eyre történet viszi színre, Roman Polák pedig az évad végén Thomas Mann A Buddenbrook ház című családregényéből készít színpadi adaptációt. A regényben Thomas Mann egy lübecki család valós motívumokból összeállított történetét beszéli el, a rá oly jellemző aprólékossággal.

Eduard Kudláč egy ízig-vérig bécsi klasszikus, a mára elfeledett Johann Nepomuk Nestroy A tépett ember című komédiáját rendezi januárban. Nestroy a 19. századi bécsi színjátszás legendás alakja volt, maga is játszott, énekelt, a szatíra nagymesterének tartották. Magyar színpadon elsősorban a Lumpáciusz Vagabundusz és A talizmán című darabjai ismertek. A tépett embert 1844-ben írta, főhőse mindent elért, amit elérhetett, s nincs már, ami motiválja az életben. Kiégett, mondhatnánk mai szóval, s ezért elhatározza, hogy az első nőt, aki az útjába akad, feleségül veszi...

Két kortárs darab is színre kerül az új évadban, a magyar nyelvterületen ismeretlen Ivan Viripajev orosz drámaíró Illúziók című keserédes játéka, amely két idős házaspár vallomása, akik életük alkonyán elhatározzák, hogy beszámolnak egymásnak eltelt évtizedeik kényes kérdéseiről. A darab, amelyet Eduard Kudláč visz színre, a Nemzeti idősebb sztárjainak (Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Soňa Valentová, Martin Huba, Dušan Jamrich) ad remek megmutatkozási lehetőséget.

A Nemzeti az elmúlt években sokat foglalkozott a holokauszttal. A francia Jonathan Littell Szivélyes istenek című drámája (amely a Jóakaratúak című Goncourt-díjas regénye alapján készült) a negyvenes évek borzalmait idézi meg, számon kérve az egyéni felelősséget, amely óhatatlanul hozzájárult a tömegmészárláshoz.

Két izgalmas bemutatót tervez a Nemzeti operatársulata. Jiří Nekvasil Mozart egyik kevésbé ismert operáját, a Titus kegyelmét rendezi 2014 márciusában Klein Ottóval és Gregory Warrennel a főszerepben. Mozart utolsó előtti zenedrámáját II. Lipót császár cseh királlyá koronázására készítette Metastasio műve alapján.

2013 novemberében a Hviezdoslav téri épületben ősbemutatóval jelentkezik a társulat: először csendül fel Ľubica Čekovská Dorian Gray című zeneműve. Az Oscar Wilde regénye alapján készült mű szereplői között találjuk Becse Szabó Ilonát, Katarína Juhásová-Štúrovát, Eric Fennellt és Róbert Remeselníket is.

A balett-társulat a Rómeó és Júliát viszi színre ugyancsak a történelmi épületben, mégpedig hiphopváltozatban. A Soňa Ferancová jegyezte előadás koreográfusa Laci Strike lesz, s az előadás a Nemzeti és a Street Dance Academy együttműködésével jön létre.

Három izgalmas bemutatót tartogat az Új Színpad is, amely őszre halasztotta a Mata Hari kurtizánról, egykori legendás kémnőről tervezett musicalbemutatóját, amelyet Ľubomír Horňák, Marián Brezáni és Martin Kákoš (ez utóbbi a rendező is) jegyez, s a címszerepet Sisa Sklovskára írták. Lukáš Timulák, Boris Nebyla és Mário Radačovský táncbemutatóval várja a színház közönségét. A három egykori osztálytárs Hárman együtt címmel az idő menthetetlen múlásáról ad számot saját egyéni kéziratban. S az évad végén egy igazi szenzáció: Bernard Spiro és David Nagy Az üzlet a korzón című Oscar-díjas szlovák film forgatókönyve (Ladislav Grossman) alapján nyúl a második világégéshez. Ahogy a film, a bemutatatandó musical is az 1942-es kisszebeni zsidó deportálásoknak állít emléket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?