Moly

Szellőztetéssel, porolással, porszívással sikeresebben pusztítható, mint erős szagokkal, melyek nem ölik meg, csak kellemetlenek számára. Április, május havában, mikor a molyok kifejlődnek, ki kell rakni a ruhákat a szekrényből és forró ecettel gyorsan lemosni a fát, utána szárazra dörzsölni.

Szellőztetéssel, porolással, porszívással sikeresebben pusztítható, mint erős szagokkal, melyek nem ölik meg, csak kellemetlenek számára. Április, május havában, mikor a molyok kifejlődnek, ki kell rakni a ruhákat a szekrényből és forró ecettel gyorsan lemosni a fát, utána szárazra dörzsölni. A félretett téli ruhákat takarjuk be szorosan vászonhuzatokba, és kössük le. A szekrénybe vagy kofferbe, ahol nyáron a téli ruhát tartjuk, állítsunk be nyitott csészében formalint. Elrakás előtt tisztítsuk ki alaposan a ruhákat, különös gondot fordítva a zsebbélésekre és a zsírfoltokra.

Párnázott bútorokat, függönyöket, terítőket gondosan poroljunk és keféljünk ki a nyár beálltával, és burkoljuk be újságpapírba. Gyenge timsóoldattal preparált anyagokat sohasem lepnek el a molyok. Ha nagyon elszaporodtak, füstöljük ki a szobát szénkéneggel, amely minden fajta rovart megöl, és se bútornak, se szövetnek nem árt. A füstölés ideje alatt ajtó, ablak csukva legyen, de a szekrényeket tárjuk ki és a ruhafélét akasszuk fel szabadon. Ételnemű ne maradjon a szobában. A helyiség nagysága szerint 4-6 tányérban állítsunk oda szénkéneget, aztán gyorsan menjünk ki, zárjuk be az ajtót, tömjük el a kulcslyukat és az ajtórést. 48 óra múlva, visszatartott lélegzettel menjünk be a szobába, és nyissunk gyorsan ablakot. Nagyon vigyázzunk, hogy tűz ne legyen még a szoba közelében sem, mert a fejlődő gázok hamar robbannak. Alapos szellőztetés után veszély nélkül bemehetünk a szobába, ahonnan minden szag elszállt. Nagyvárosokban ajánlatos takarítóvállalatokkal végeztetni a szénkénegezést. Terítőket, kisebb szőnyegeket molytalaníthatunk úgy is, hogy bal oldalát vizes ruhán keresztül nagyon forró vassal átvasaljuk.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?