Mit várhatunk az időtől

A Faustus Prágában című drámai költemény minden bizonnyal „sorsfordulót” jelent Tőzsér Árpád munkásságában.

A Faustus Prágában című drámai költemény minden bizonnyal „sorsfordulót” jelent Tőzsér Árpád munkásságában. Elsősorban azért, mert eddig költőként, irodalomkritikusként, szerkesztőként, egyetemi oktatóként és esszéíróként ismertük; az elmúlt év tavaszán azonban gondolt egy merészet, s megkísértette a drámai költemény műfaját. Az irodalomtörténet Szenci Molnár Albertje a történet hőse, aki egy álomban találkozott Mefisztóval és Faustusszal, s ez utóbbi elkárhozása után azt a feladatot kapta Lucifertől, hogy – a földre visszatérve – Molnárt és a Prága mellett száműzetésben élő Báthory Zsigmondot „az örök habozás állapotában tartsa”. A nagyságos fejedelem és a „közönséges reformációra” hajló tudós párbeszédét ismerhetik meg az olvasók abból a részletből, melyet az Irodalmi Szemle januári száma közöl. A szépirodalmi rovatban olvashatjuk még Gál Sándor, Tóth Elemér és Török Elemér verseit, s először jelentkezik verseivel Fecsó Yvett, akit rádiótudósításai és Szabad Újság-beli írásai alapján ismerhetünk, közvetlen környezete azonban lelkészként is találkozhatott vele. Duba Gyula regényrészletét és Százdi Sztakó Zsolt elbeszélését is közli a folyóirat.

Mit várhatunk az időtől címmel Koncsol László számba veszi a tagolhatatlan idő gondjait, a civilizáció vívmányait s a megélt élettapasztalatait, azzal a szándékkal, hogy sorjázza, mit kell tennünk jövőnkért, az európai ég alatt. Megismerhetjük azokat az előadásokat is, melyek a Szalatnai Rezső 100. születésnapja alkalmából rendezett szimpóziumon hangzottak el, Mayer Judit és Bárczi Zsófia előadásában. Köszönti volt tanárát a nyolcvanas éveit taposó kiváló növénynemesítő, Szamák István is. „Előlegként” került a Tallózóba Elek Tibor beszélgetésének egy részlete a februárban 60. születésnapját ünneplő Görömbei Andrással. Görömbei András nemcsak a népi irodalom szerelmese, hanem a szlovákiai magyar irodalom kiváló ismerője is. A „létérdekű irodalomszemlélet” és a „nemzeti közösség önkifejezése” kapcsán nem érdektelen idéznünk egyik gondolatát: „Ha önként mondunk le az irodalom személyiség- és közösségformáló hatásáról, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy az embereket nem érdekli az irodalom”.

A folyóirat januári számát Bacskai Béla rajzaival illusztrálták. (zsolt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?