Mit olvas Sidó H. Zoltán főszerkesztő-helyettes?

<p>Amikor a Harvey hurrikán víz alá küldi Houstont, az Irma pedig letarolja a Kis-Antillákat, joggal gondolhatnánk, hogy a globális felmelegedés döntően a heves csapadék, s a minden korábbinál intenzívebb viharok képében nyilvánul meg.&nbsp;</p>

Igen, ezek az időjárási tényezők is jellemzik változó éghajlatunkat, azonban „a meleg időszak elkendőzött sátáni arca a szárazság. Az ezer évvel ezelőtti szárazságok nem több évig, hanem több generáción át tartottak” – írja Brian Fagan, a Kaliforniai Egyetem professzora A nagy felmelegedés (Klímaváltozás és a civilizációk felemelkedése és hanyatlása) című könyvében. Úgy gondolhatnánk, hogy az utóbbi 35 év erőteljes felmelegedése szinte példátlan, ami részben igaz, hiszen az i. sz. 800 és 1300 közötti korszakig kell visszamennünk ahhoz, hogy ilyen meleg periódusra bukkanjunk. A tudós szerző olvasmányos formában valamennyi földrészünket érintő tablóban mutatja be, mi történt a Föld előző felmelegedési periódusában, ezer évvel ezelőtt. Az első ezredforduló körül a hosszabb, melegebb nyarak bőséget hoztak Nyugat-Európának, több termést. A norvég hajósok letelepedtek Izlandon és Grönlandon, sőt eljutottak egészen a napjainkban módfelett zimankós kanadai Labrador-félszigetig, amit az ott talált vadszőlő(!) után Vinlandnak neveztek el. A 12. században Anglia éghajlata olyan enyhe volt, hogy a szigetország kereskedői jelentős mennyiségű bort exportáltak Franciaországba. Azonban míg Európa napfényben sütkérezett, népessége megsokszorozódott – csak Közép-Európában a vizsgált korszakban mintegy 1500 várost alapítottak –, addig az emberek Észak- és Dél-Amerikától kezdve a Csendes-óceánon át egészen Kína északi részéig rendkívül hosszan elnyúló pusztító szárazságokat éltek meg. A Föld túloldalán a makacs aszály tönkretette egyebek mellett a khmer Angkor-Vat virágzó civilizációját és a maja városállamokat. A máig kevéssé feltárt középkori meleg korszak tanulsága Fagan professzor szerint a következő: a legnagyobb veszélyt ma is a szárazság jelenti (az egyre durvább kaliforniai és ibériai erdőtüzek is erre figyelmeztetnek), és – akár a középkorban – új életstratégiákat kell kialakítanunk, hogy megbirkózzunk a változó éghajlattal. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?