Mit olvas Kovács Attila iszlamológus, vallástörténész?

<p>Az olvasás emberi létszükséglet. Pontosabban az, hogy történeteket mondjunk és hallgassunk, s azok segítségével fogalmazzuk meg, ami számunkra fontos vagy egyszerűen csak érdekes és kedves. Mi, emberek így próbáljuk megragadni a tünékeny és ellentmondásosan összetett világot, a sok-sok információt, amelyekben különben elvesznénk. Többek között ettől vagyunk emberek.&nbsp;</p>

Ahogy az Ezeregyéjszaka meséiben áll: „az ember az, akinek története van”. A történetek maguk az emberek és maguk az élet. Ezért a történeteket mesélni kell, de mivel még a legjobb mesélők sem lehetnek mindenütt, és nem élhetnek örökké, ezért a történeteket könyvekbe foglalják. S mint azt a nagy mesélő, Stefan Zweig olyan találóan leírta: „könyveket csak azért alkotunk, hogy önnön lélegzetünkön túl embereket kapcsoljunk magunkhoz, és így védekezzünk minden élet kérlelhetetlen ellenfele, a mulandóság és feledésbe merülés ellen”. Történeteket mondunk, hallgatunk és olvasunk, hogy tudjuk, és mások is tudhassák, kik vagyunk. A történetek vernek hidat az egyes embereket elválasztó szakadékok közé. Én ezért olvasok, és persze vannak olyan mesélők, kiknek a történeteit különösen szívesen olvasom. Mario Vargas Llosa az egyikük. Persze mindenekelőtt a regényei, a bennük mesélt történetek ereje és varázsa. De Vargas Llosa most kilépett a „fikció erdejéből”, s A látványcivilizáció címmel egy esszékötetet jelentetett meg. Nagy érdeklődéssel fogtam bele, és nem kellett csalódnom. A perui író kíméletlen kritikával, s találóan írja le és magyarázza meg azokat a folyamatokat, melyek manapság meghatározzák az emberi civilizáció alakalusát. Például azt, hogy váltotta fel a műkritikát a reklám, az erotikát a pornográfia vagy a társadalmi felelősséget a populizmus. Egy ritka tiszta és racionális hang a hatásvadász hőbörgés tengerében. Ha valaki kíváncsi rá, milyen világban is élünk, úgy feltétlenül olvasnia kell Vargas Llosa esszéit. Ezt, és persze mást is. Egy másik könyv, ami a témában született az olasz író, Umberto Eco utolsó esszékötete, a sokatmondó „A butaságtól az őrületig: jegyzetek a folyékony civilizációról” címmel. Ezt is el szeretném olvasni, mert olvasni kell.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?