Mindenki hazudik!

Pozsony/Besztercebánya. Mindenki hazudik!

Pozsony/Besztercebánya. Mindenki hazudik! címmel rendezik meg idén a fővá-rosban és Besztercebányán a Közép-európai fórumot.

Az értelmiségi vitasorozat az utóbbi időszakban eluralkodott bizonytalanságra és kölcsönös bizalmatlanságra reflektál, miközben az Európa előtt álló aktuális kihívás, a menekültválság az egyik központi témája.

A vendégek között ott lesz Gilles Kepel francia szociológus, az európai muzulmán közösségek elismert szakértője, Ivan Krastev bolgár politológus, Shams Abadi, a bécsi székhelyű Emberjogi Hivatal vezetője, valamint Olumide Popoola, a fiatal nigériai-német írónő. Magyarországot Tamás Gáspár Miklós filozófus képviseli.

A visegrádi együttműködés értelméről a lengyel Adam Michnik, a cseh Martin C. Putna és a szlovák Martin M. Šimečka beszél a fórumon. Európa keleti végeit többek között a friss irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics képviselte volna, ő azonban lemondta a részvételt. Itt lesz viszont az egyik legtöbbet fordított ukrán szerző, Okszana Zabuzsko, valamint az egyik legismertebb kortárs orosz író, Viktor Jerofejev, hogy kifejtse nézeteit „a jó Putyinról”, a Kreml mai stratégiájáról és a szovjet utódállamok polgárainak lelkében élő, elpusztíthatatlan szovjet szellemről.

A Közép-európai fórum pénteken kezdődik, a nyitó esten, 17.30-tól a pozsonyi Astorka Színházban két neves szerző, a lengyel származású kanadai írónő, Eva Hoffman, valamint A felolvasó című Oscar-díjas mozifilm alapjául szolgáló regényt jegyző Bernard Schlink német író beszélget a történelmi emlékezetről.

A fórum rendezvényei vasárnap estig tartanak az Astorkában. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?