Minden lövésnek súlya van

MÉSZÁROS GYÖRGYLawrence Block korunk egyik legnagyobb krimiírója. Mesterien tárja fel az emberi lélek sötét bugyrait. Az ő nagy sikerű regényéből adaptálták nagyvászonra a Sírok között című filmet.Két pszichopata nőket rabol el és gyilkol meg New Yorkban.

MÉSZÁROS GYÖRGY

Lawrence Block korunk egyik legnagyobb krimiírója. Mesterien tárja fel az emberi lélek sötét bugyrait. Az ő nagy sikerű regényéből adaptálták nagyvászonra a Sírok között című filmet.

Két pszichopata nőket rabol el és gyilkol meg New Yorkban. Mindegyik áldozat férje/barátja drogdíler, így nem fordulhatnak a rendőrséghez. Itt jön a képbe Matt Scudder exzsaru (Liam Neeson), aki nem hivatalos magánnyomozóként éli napjait. Az egyik áldozat férje keresi meg, hogy kapja el és hozza el neki a felesége gyilkosait. Scudder a bűnözők nyomába ered, alámerül New York alvilágába, ahol elmosódik a határ jó és rossz között.

A film története ennyi, nem több, nem kevesebb. Részben ezért is lett nagyon megosztó ez a mozi: sokak vártak volna egy nagy csavart, fordulatot a történetben. És némiképpen azok is csalódtak, akik úgy gondolták, hogy az utóbbi időkben akciósztárrá avanzsált Liam Neeson újabb pörgős mozijára váltanak jegyet. Akció viszont minimális mennyiségben van a filmben. A főhős pisztolytára nem kifogyhatatlan, nem gázol keresztül hullahegyeken, így minden egyes lövésnek súlya van.

A fordulatok és akciók helyett a hangulat emeli ki az átlagból a Sírok közöttet, emely felveszi a versenyt a Dashiell Hammett- és Raymond Chandler-féle hard-boiled krimik sűrű atmoszférájával. Ahogy Liam Neeson ballag New York kihalt, piszkos utcáin, az Philip Marlowe legjobb (legrosszabb?) pillanatait idézi.

Sírok között (A Walk Among the Tombstones). Amerikai akcióthriller, 114 perc, 2014. Rendezte: Scott Frank.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?