Mese különféle korúaknak

A Szerdahelyi Városi Színház Mi történt a kisfiúval? (A császár új ruhája) címmel új zenés-verses mesedarab bemutatójára készül. A zárójelben feltüntetett ismert népmesét a darab rendezője, Gágyor Péter alkalmazta színpadra és szedte rímbe.

A Szerdahelyi Városi Színház Mi történt a kisfiúval? (A császár új ruhája) címmel új zenés-verses mesedarab bemutatójára készül. A zárójelben feltüntetett ismert népmesét a darab rendezője, Gágyor Péter alkalmazta színpadra és szedte rímbe.

„Valami olyasmit próbáltunk létrehozni – és itt most nem a minőségre, hanem a módszerre gondolok –, mint a shakespeare-i mesék, a Vihar vagy a Lear király. Nem afféle gügyögő mese tehát ez, hanem egy balladisztikus elemeket is felhasználó verses dráma” – válaszolta a mese színpadi megvalósulását firtató kérdésünkre a rendező.

A mesejáték két főszereplője az előző Gágyor-rendezésben is felejthetetlen alakítást nyújtó Tóth Rita és Gál Tamás, zenéjét pedig Bodonyi András szerezte. Az elsősorban népi hangszerekkel megszólaltatott zenei betéteket a zeneszerző Bodonyi András (hegedű, citera, furulya) és Csaba Mátyás (dob, doromb, csörgő, triangulum) adja elő. A négy közreműködő mindvégig jelen van a színpadon, és nem csak a főszerepeket játszó hivatásos színészek dalolnak és muzsikálnak, hanem a zenészek is részt vesznek a mozgalmas játékban: mozognak, sőt meg is szólalnak.

„Már régen megfigyeltem, hogy a gyerek néha jobban odafigyel a komoly, felnőtteknek való témákra, mint a mesére. Nekünk, felnőtteknek is számolnunk kell tehát azzal, hogy a gyerekek olyan dolgok iránt is érdeklődnek, amelyekre nem is gondolunk. Nincs más megoldás, egyszerűen komolyan kell venni őket. Olyan színpadi nyelvet kell beszélnünk, amely a legkülönbözőbb korú nézők számára érthető. Erre teszünk most kísérletet A császár új ruhája feldolgozásával. Ez a darab többrétegű, ezért aztán a kisebb gyerek is ki tud bogozni belőle egy történetet, de a kamaszok és a felnőttek számára is van mondanivalója. Ha tehát szülők és különböző korú gyerekeik együtt jönnek el az előadásra, egyik korosztálynak sem kell unatkoznia” – ígéri Gágyor Péter.

A bemutató február 4-én pénteken lesz Diósförgepatonyban – 10.30-kor az alapiskola tanulói számára adják elő a darabot, a felnőttek pedig 18 órai kezdettel tekinthetik meg a helyi kultúrházban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?