Mentőöv jön Hollywoodból

Filmet forgatni Amerikában is drága mulatság. És egyre drágább. De hogy mégse legyen annyira nehéz, Hollywoodban azt találták ki, legyenek filmrészvények. Az ötlettel a Los Angeles-i Civilian Pictures állt elő, mégpedig a napokban, amikor pénzt kellett gyűjteni az Ethan Hawke főszereplésével jövőre forgatandó Billy Dead című független filmhez.

Miki Křen játssza a főszerepét David Ondříček Magányosok című filmjének, amely hónapokig vezetett a nézettségi listánMiloš Fikejz felvételeA CNNMoney jelentése szerint ez az első lehetőség a kis beruházók számára, akik ily módon lehetnek részesei egy film elkészülésének, később pedig – a várható – nyereségnek. Inkább ma, mint holnap alapon a Civilian Pictures már el is kezdte a részvények árusítását potom 8,75 dollárért, bízva abban, hogy a Lisa Reardon 1998-ban megjelent krimije alapján születendő film sokak érdeklődésére számíthat. Elsősorban természetesen azokra figyelnek, akiknek pénz van a zsebükben. Az érdeklődő nem is kell, hogy komoly filmbarát legyen, elég ha legalább száz részvényt vesz. Ez ugyanis a minimális menynyiség, amelyet az illetékesek egy személyre szabtak. A producerek pedig úgy gondolják: ha csak 900 ezer részvény kel el, már az is több mint 7 millió dollárt hoz a konyhára. S ha az ötletet siker koronázza, Hollywoodban minden évben hat független film születhet hasonló módon.

S amióta felröppent e hír, a csehek is résen vannak. Kíváncsian várják, mennyit kaszál a Civilian Pictures. Mert ha valóban beválik az ötlet, azonnal átveszik a hollywoodi példát. Filmgyártásra szánt pénzből ugyanis Csehországban sincs elég. A nagy cégek, a jó nevű szponzorok évek óta ugyanazt a két-három rendezőt támogatják. Az Oscar-díjas Jan Svěrákot, a majdnem Oscar-díjas Jan Hřebejket és a fiatalok nagy kedvencét, David Ondříčeket. Svěrák már forgatja is új filmjét, a Betétes üvegeket, amely egy szupermarketben játszódó fanyar-édes komédia. Jan Hřebejk most finisel Hanyatt-homlok című munkájával, amely ugyancsak a mában játszódik. David Ondříček a Suttogj! és a Magányosok című komoly szakmai és közönségsikert elért alkotásai után pár héttel ezelőtt mutatta be harmadik filmjét, amelynek a Fél kézzel nem tapsolhatsz címet adta, és egy kamionsofőr különös kalandjairól mesél benne. Pénzt szerezni nekik sem volt könnyű, csak éppen sokkal könnyebb, mint társaiknak, akik között lehet, hogy a holnap nagy tehetségeit tisztelhetjük majd, egyelőre azonban koldusbottal járnak a pénzszerzés meglehetősen rögös útjain.

Kellemetlen meglepetés azonban azokat is érheti, akik már javában forgatnak. Milan Cieslar, aki egy izgalmas második világháborús történettel, Az élet forrásával nagyot lépett előre a külföldön is elismert cseh rendezők listáján, az ügyben bennfentes ismerőseitől tudta meg a lesújtó hírt, hogy a csehországi adózásról szóló törvénymódosítás szerint új filmje költségeit az elkészülést követő hatodik évben írhatja csak le az adójából. Ami anyagilag tönkre is teszi, állítja.

Petr Vachler, a Cseh Film- és Televíziós Akadémia igazgatója megállapítása szerint a cseh filmgyártók 90 százaléka csődbe jut, ha ez a törvénymódosítás a jövő évben valóban életbe lép. „Filmgyártásunk egyébként is gazdasági csapásoktól szenved, s ha netán még rosszabb lesz a helyzet, 2005-ben már nem is biztos, hogy láthatnak cseh filmet a hazai nézők. Miközben a cseh filmek terén épp ebben az évben értük el a legmagasabb nézőszámot.”

Csehországban a kultúrára fordítható költségeknek mindössze három százalékát kapja a film, ennél kisebb összeg nem is szerepel a kimutatásokban, pedig ami a látogatottságot illeti, első helyen, 27 százalékkal, épp a mozik állnak.

Hogy mitől rettegnek még a cseh filmesek?

A gyártási költségeket ez idáig vagy a befejezés évében, vagy az azt követő két év során írhatták le adójukból. De ha erre csak az elkészülés utáni hatodik évben lesz lehetőségük, az eladott mozijegyekből származó bevételt tekintve az adó összege is jóval magasabb lesz, és hogy a producer ezt be tudja fizetni az államkasszába, sokkal nagyobb tartalékkal kell számolnia, mint eddig.

Másfajta veszély fenyeget a Cseh Televízió részéről. Jövőre ugyanis elmarad az „ingyen reklám”. Megszűnik a két legjelentősebb filmmagazin. Nem lesz műsora az állami csatornán a cseh filmnek. Az illetékes vezetők fütyülnek az európai előírásra, mely szerint a műsoridő tíz százalékát a független producereknek kell kapniuk. A Cseh Televízió anyagiakban sem igazán támogatja a hazai filmgyártást. Ezen a téren Csehországban sokkal rosszabb a helyzet, mint az észteknél vagy a litvánoknál.

Nehéz év elé néz a Karlovy Vary-i filmfesztivál is, amely színvonalát tekintve már rég felzárkózott nyugat-európai társaihoz, a berlini, a cannes-i és a velencei mustrához. A cseh parlament tudniillik úgy döntött: 2004-ben 5 millió koronával juttat kevesebbet az ország kétségtelenül legrangosabb rendezvényének. Hogy ki kapja a „lecsípett” öszszeget? Már ez is kiszűrődött. Egy másik hazai szemle.

A „hét bő esztendő” eddig is váratott magára a cseh filmesek körében. Ami ezután jön, az viszont a „hét szűk esztendőnél” is szűkebb lesz. A producerek mindenesetre már szervezkednek. Ha rövid időn belül nem történik érdemleges és pozitív irányú változás, a pénzügy- és a kulturális miniszter leváltását sem tartják lehetetlennek.

De addig is árgus szemmel figyelik, mi történik Hollywoodban.

Lehet, hogy onnan kapják majd a „mentőövet”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?