Mellettem az utódom

Ktten dolgoznak a rendelőben, dr. Ferencz Éva és dr. Ferencz Judit. Anya és lánya nemcsak a családban, a fogorvosi rendelőben is kiegészítik egymást.

Ktten dolgoznak a rendelőben, dr. Ferencz Éva és dr. Ferencz Judit. Anya és lánya nemcsak a családban, a fogorvosi rendelőben is kiegészítik egymást. – Hatvanhét óta gyakorolom a szakmát, dolgoztam Losoncon, majd Léván, s amint lehetőségem nyílt, Ipolyságra jöttem, mert itt vagyok otthon – emlékezik a családi vállalkozás feje, dr. Ferencz Éva, miközben megjegyzi, az új, korszerű rendelő a fia házában található. – Leírhatatlan boldogság, hogy 2000-től, amióta a lányom elvégezte egyetemi tanulmányait, együtt dolgozhatunk – hangsúlyozza. És hogy milyen fontosa családi háttér! Mert ha a mama nem dolgozott volna fogorvosként, hiába akarta, szerette volna, hogy lánya mielőbb megszerezze a szakvizsgát, nem lett volna hol, kinél. Kénytelen volt maga mellé venni, hogy teljes képzettségű fogorvosként dolgozhasson. Judit is örömmel fogadta az ajánlatot, mindent megtett annak érdekében, hogy ne hozzon szégyent a mama fejére. – Bennem fel sem merült, hogy más legyek, mint orvos. Előnyös volt, hogy a fogászatra esett a választásom már csak azért is, mert anyukám 1995-ben privatizált, tehát tudtam, hogy vezetésével és szaktudásával a hátam mögött könnyebben veszem az akadályokat, mint évfolyamtársaim – mondja őszintén dr. Ferencz Judit, aki 2003 óta a mama egyenrangú társa. Nem hallgatja el azt sem, hogy a kezdő fogorvosok magukra vannak hagyatva, a fogorvosi kamara mintha megfeledkezett volna ígéretéről, hogy anyagilag támogatni fogja a pályakezdőket oktató idősebb orvosokat. Általános jelenség, hogy a befutott fogorvosok ritkán vesznek maguk mellé fiatalt, mert egyrészt ki szereti a konkurenciát, másrészt, az egészségbiztosítók nem rendelnek annyival több szolgáltatást, amiből fedezni lehessen a pályakezdő bérét. – Tévedés ne essék, annak ellenére hogy a rendelőben két fogászati karosszék van, és természetesen a műszerek számát is megdupláztuk, az egészségbiztosítók nem két orvos teljesítménye után fizetnek. Fülembe jutott, hogy volt, ahol azt mondták, minek vettem magam mellé konkurenciát? – neveti el magát dr. Ferencz Éva, majd megjegyezi: most én segítek a lányomnak, de ha lesz még erőm, néhány év múlva ő segít nekem azzal, hogy nála dolgozhatom. És ez így van rendjén. Mellesleg, a rendelőnkben én képviselem a konzervatív irányzatot, Judit pedig az újat. A számítógépet is ő kezeli, igaz, az adatokat én készítem elő.

A mama és a lánya gyakran hangsúlyozták, semmi rendkívülit nem nyújtanak a betegeknek, viszont arra nagyon ügyelnek, hogy tisztességesen lássák el a rászorulót. Nyilvántartott betegeik száma meghaladja az 1650 főt, nem okoz gondot, kinek melyik beteg jut. – A fiatalok zöme Judit székébe ül, bár akinek fogazatát én kezdtem javítani valaha, az engem választ. És az én székem a korszerűbb – mutatja dr. Ferencz Éva. Bevallja, amikor kibontották a minden igényt kielégítő fogászati karosszéket, a lányának akarta adni, ám ismerősei hatására másképp döntött: eleget hajlongtam a régi felett, egy ideig még élvezni akarom a korszerű technikát. De ha épp nincs páciensem, Judit is használhatja – mondja engedékenyen. A fogorvosnők terveikről is beszámoltak, hamarosan fogröntgennel szeretnék bővíteni a műszerkészletet. Habár a Signal verseny győzteseként dr. Ferencz Éva nemrég egy plakkeltávolító és fogfehérítő készüléket kapott. A versenybe azért neveztek be, mert úgy gondolták, pácienseik számára hasznos, ha megelőző vizsgálaton vesznek részt. Judit beszervezte a gyerekeket, a rendelőben nyílt napot tartottak, hadd lássák, nem kell félni a fúrótól. Ezzel kapcsolatban teret adtak aggályaiknak is: ha a fogmegtartó kezelések, a fogpótlások költségei teljes egészében a betegekre szállnak, előfordulhat, hogy fő tevékenységük a beteg fog eltávolítása lesz. Időt, fáradságot nem sajnálva azt is megmagyarázzák az érkezőnek, hogyan és mivel ápolják fogazatukat. Szerencsére, a fiatalabbak megfogadják a tanácsokat, egyre többen fogközi kefével mossák fogukat. – Élvezzük, ha a kisgyermekes anyuka megkérdezi, hány éves korban mosson fogat a csöppség? Azt válaszoljuk, amint kibújnak a fogai. Meg azt, hogy kezdetben nem is annyira a fogak helyes ápolásán van a hangsúly, hanem a rendszeresség kialakulásán. Mielőtt elbúcsúztunk volna, dr. Ferencz Éva egy kis történetet mesél. – Nemrég Budapesten színházban voltam és a mögöttem ülő 5-6 éves srác kissé unta a darabot. Édesanyja felajánlotta neki, hajtsa fejét az ölébe és aludjon. A gyerek felháborodva tiltakozott: de anyuci, hogy aludhatnék, amikor nem mostam meg a fogamat?! Mondhatom, nagyon elégedett voltam.

Kedves szülők! Mikulás napja van, gyermekeink egy csomó fogrontó torkosságot kaptak. Hallgassuk meg a fogorvosokat, fogkefe is kerülhet ám a csizmába!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?