Megvalósult álom: Ung-vidéki Zenei Napok 2007

Három évvel ezelőtt senki sem hitte volna el (jómagamat is beleértve), hogy Nagykaposon és környékén zenei fesztivált lehetne rendezni. A városkának nincsenek említésre méltó zenei hagyományai, ez alól csak a rég megszűnt fúvószenekar, illetve a művészeti alapiskola lassan ötvenéves tevékenysége jelent kivételt.

Három évvel ezelőtt senki sem hitte volna el (jómagamat is beleértve), hogy Nagykaposon és környékén zenei fesztivált lehetne rendezni. A városkának nincsenek említésre méltó zenei hagyományai, ez alól csak a rég megszűnt fúvószenekar, illetve a művészeti alapiskola lassan ötvenéves tevékenysége jelent kivételt.

Éppen a Nagykaposi Művészeti Alapiskola az az intézmény, amely oroszlánrészt vállalt egy teljesen új hagyomány elindításából. Tavaly, a Nagykaposi Zenei Tavasz második évfolyamán már nívós koncerteket, igazi művészeket láthatott-hallhatott a közönség. Idén a szervezők még tovább mentek, és mindenekelőtt a szlovák kulturális minisztérium anyagi segítségével megszülettek az Ung-vidéki Zenei Napok. S ez már nem afféle puhatolózás volt, hanem nagybetűs zenei fesztivál!

Tizenegy koncert huszonnégy nap leforgása alatt május hónap folyamán, kísérőrendezvények, a (nemcsak) komolyzenei műfajok és stílusok színes kavalkádja, hat különböző helyszín, négy község. Nemcsak Nagykaposon rendeztek ugyanis hangversenyeket, hanem az Ung-vidék három további községében, Csicserben, Deregnyőben és Dobóruszkán is. Talán nem szerénytelenség leírni, hogy jóval nagyobb városoknak, régióknak is becsületére válna egy ilyen léptékű, döntően klasszikus zenére építő rendezvénysorozat.

Persze nem a mennyiség az elsőrendű szempont; a fesztivál színvonalát rangos, hazai élvonalat képviselő művészek, kitűnő fiatal tehetségek, neves együttesek biztosították. A rendezvénysorozat korai csúcspontja Gija Kancseli világhírű grúz zeneszerző Exil című művének szlovákiai ősbemutatója volt a nagykaposi református templomban tartott nyitókoncerten. Felállva tapsolva fejezte ki tetszését e rendkívüli hangulatú, csendes és meditatív mű elhangzása után a közönség, ami önmagában sem elhanyagolható tény. Az érdeklődéssel egyébként sem volt különösebb baj, majdnem valamennyi koncerten tekintélyes számú hallgatósereg gyűlt össze. A zárókoncertet biztosító Kassai Állami Filharmónia fellépését övezte a legnagyobb érdeklődés: programjukon Cikker Emlékek című műve, Beethoven Ötödik szimfóniája és Csajkovszkij gordonkára és zenekarra irt Rokokó variációi szerepeltek, ahol elsősorban Katarina Zajacová fiatal csellóművész tündökölt.

Mivel a fesztivál programjának, előadói színvonalának és egyéb fontos momentumainak részletes taglalása egy egész újságoldalt igénybe vehetne, röviden szólunk a legfontosabbakról. Az interpretációs csúcsot Marek Vrábel orgonakoncertje képezte a deregnyői Lónyai-kastélyban, ahol korabarokk szerzőktől, Bachtól, Mendelssohntól, Widortól és a nagy cseh kortárs Petr Ebentől hallhattunk kompozíciókat hiteles, szuggesztív és hibátlanul átgondolt tolmácsolásban. A kassai Csermely Kórus a nagykaposi római katolikus templomban lépett fel több évszázadon át ívelő, többnyire kíséret nélküli műsorral, s így a Kodály-évfordulóról is méltóan megemlékeztünk; ezt a célt szolgálta egyébként az a regionális kórustalálkozó is, ahol az Ung-vidék és Bodrogköz vegyes karai mérték össze tudásukat és hirdették a kórusmozgalom nemes üzenetét. De remek volt az ifjú Kavuljaková-Balážová gitárduó koncertje is Csicserben, a Kassai Vonósnégyes fellépése Dobóruszkán, nem beszélve a lehengerlően muzsikáló Happy 4 friends nevű zsolnai jazzegyüttesről. S nem említettük még az unikumnak számító Ľalíková-Oláh cimbalom-zongorakettőst, ezen belül pedig Dezider Oláh káprázatos cimbalomjátékát...

A mérce tehát magasra állíttatott. Nagykaposon és az Ung-vidéken lassan kialakul egy igényes zenekedvelő réteg. A zenei fesztivál álma megvalósult, új hagyomány született. Viszontlátásra az Ung-vidéki Zenei Napok 2008 hangversenyein!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?