Megszűnésre ítélve

<p>Fontos, hogyan folytatódik és végződik az elmúlt közel negyedszázad egyik legjelentősebb magyar együttesének pályafutása. Még akkor is, ha újabban Republic 67-nek hívják, és Sipos F. Tamással zenél.</p>

PUHA JÓZSEF

A vég – hacsak valami csoda nem történik – belátható időn belül bekövetkezik. Ezt vetíti előre az új felállás és annak első koncertje. A Gyere közelebb, menekülj el című dal új változata meghallgatható a YouTube-on. Nem hiszem, hogy a Republic rajongói végig tudják hallgatni. Nekem csak harmadik nekifutásra sikerült, pedig nem vagyok rajongó, csak egy zeneszerető. A végeredménnyel nincs baj, de az új verziót hallva egyértelmű, hogy ezekhez a dalokhoz nem szabad hozzányúlni, vagy csak a nagy generáció tagjai (például Koncz Zsuzsa, Bródy János) tehetnék meg.

Lett volna egy másik lehetőség is a folytatásra. A Könnyek helyett című dalt Boros Csaba énekelte az új felállású együttes első koncertjén, nem is rosszul. Őt jobban elfogadtuk volna Cipő utódjaként, mint Sipos F. Tamást. Még jobb lett volna, ha Tóth Zoltán veszi át a helyét. Ő azonban búcsút intett egykori társainak. A gitáros a zenekar második legaktívabb dalszerzője volt. Patai Tamás gitáros, Boros Csaba basszusgitáros és Nagy László Attila dobos ugyan kiváló zenész, de a dalok születéséhez nincs túl sok közük.

A Republic 67 sikeresnek nevezte az első fellépését. Azt mondták, a közönség lelkesedéssel fogadta az új felállást, és bár kaptak negatív kritikákat is, azok építő jellegűek. Az együttes Egerben, egyetemi bulin lépett fel. Ebből a koncertből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, a közönség adott volt, az egyetemi vizsga ez esetben nem mérvadó. A vízválasztó az önálló koncert lesz, amelyre a közönség azért vált jegyet, hogy lássa, hogyan áll helyt egy „fejvesztett” zenekar. Nem hiszem, hogy nagy tumultus lesz a pénztárnál. A Republic slágerei Sipos F. Tamással életképtelenek. Erről nem ő, s nem is a többiek tehetnek, a sors hozta így.

Nyilvánvaló, a Republic 67 érdeklődés, koncertek hiányában nemsokára feloszlik. Jobb lett volna, ha ez már Cipő halála után bekövetkezik. A zenészeknek Sipos F. Tamással új együttest kellett volna alapítaniuk, amelynek semmi köze Cipő hagyatékához.

De ez ördögi kör. A Republic zenészei nyilván továbbra is a zenéből akarnak megélni, s jól tudják, a kitaposott útról kockázatos letérni. Ez esetben azonban a letérés talán jobb megoldás volna, a közönség vadonatúj repertoárral jobban elfogadná őket. Bár ha mellőznék a korábbi dalaikat, akkor majdnem a nulláról kellene kezdeniük. Mégis ezt kellene tenniük. Tóth Zoltán ezt tette, új lapot nyitott, szólóban. Az első, Akkor kéne lóra szállni című száma már meghallgatható a YouTube-on. „A magam módján ezzel búcsúzom Cipőtől, és zárom le a múltat. A többiek menjenek azon az úton, amit elterveztek. Ez egy egészen más imázsú és jelentőségű zenekar, de ha szerencsével járnak, sikeresek lehetnek. Csak tartsák szem előtt az újdonság fontosságát” – mondta a zenész. Tóth Zoltán tudatosította, hogy vannak helyzetek, amikor a nehezebb utat kell választani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?