Megrendítő képkavalkád

Nagyon figyeljenek minden jelenetre, égessék agyukba az eseményeket. Az események ugyanis gonoszul össze vannak keverve. Olyan az egész, mint egy nagy feladvány.

Benicio del ToroAz első húsz percben úgy fog tűnni, kiragadott perceket látnak hat-nyolc ember életéből, akiknek semmi közük egymáshoz. Aztán kezd gyanús lenni a dolog, például, hogy miért feküdt Sean Penn az elején egy szőke nő mellett, ha később egy barnával látjuk, aki nemrég közölte kezelőorvosával, hogy a barátja haldoklik, ezért mesterséges megtermékenyítéssel akar gyereket tőle. Vagy miért dolgozik egy szeméttelepen az a cserzett arcú férfi, aki az előző jelenetben még egy elegáns golfpályán szedegette a labdákat, és miért akarja őt megölni a szőke nő?

Nos, a látszólagos összefüggéstelenség által keltett riadalom ellensúlyozására annyit elárulok, hogy mindannyiuk sorsát egy autós szerencsétlenség pecsételi meg. A börtönben megtért, mélyen vallásos egykori rosszfiú, Jack Jordan halálra gázolja Cristina férjét és két kislányát. A férj szívét átültetik egy másik férfibe, Paulba, aki kinyomozza, hogyan halt meg a donor, és az özvegy iránti szánalom szerelemmé terebélyesedik benne. Jack, az örök vesztes proli megrendül hitében, annál is inkább, mivel azt a bizonyos terepjárót sorsjeggyel nyerte, és isten ajándékának tekintette.

Aki nem látta a mexikói rendező, Alejandro González Inárritu előző filmjét (Korcs szerelmek), az minden bizonnyal forradalminak fogja tartani ezt az alkotást, melynek a címe csak a legvégén kap értelmet. Aki nagyon kíváncsi, annak elárulom, aki nem, az ugorja át a következő bekezdést.

(Amerikai orvosok mérései alapján a halál pillanatában minden ember pontosan 21 grammot veszít testsúlyából. Ennyi a súlya egy szelet csokinak, négy negyeddollárosnak, illetve az emberi léleknek.)

Naomi Watts A nívós, erőteljes megvalósításért nemcsak a rendezőt, hanem az operatőrt, a forgatókönyvírót (ugyanaz a Guillermo Arriaga, aki a Korcs szerelmeknél) és a színészeket is dicséret illeti. A kapkodó, nyugtalanítóan zilált képek, a hirtelen ráközelítések, kézi kamerás snittek és a félbe vágott, később folytatódó jelenetek végig fenntartják a néző érdeklődését, sőt a film közepe felé az ember legszívesebben felugrana a székből, hogy visszatekerje a szalagot. Az esetlegesnek tűnő kamerabeállítások és képkivágások miatt néha úgy érezzük, mintha dokumentumfilm peregne, és az operatőr csak véletlenül volt tanúja a jelenetnek. Az időben előre-hátra ugrálás miatt a néző igyekszik visszaemlékezni a korábban látott képekre, és csak ekkor döbben rá, mennyire ügyesen kiszámított, megtervezett, bevilágított, jól visszaidézhető jeleneteket látott, és milyen fontos minden kis részlet a történet egésze szempontjából. Nem csoda, hogy a filmnek külön látványtervezője is volt (ugyanaz, aki a Korcs szerelmek vizuális világát kiötlötte). A dialógusok pergőek, néha improvizációnak tűnnek, de bizony senki egy mondatot sem mond ki feleslegesen. A színészi játék pedig lehengerlő. Sean Penn, Naomi Watts és Benicio del Toro megérdemelne még néhány rangos díjat a tavalyi velencei filmfesztiválon kapott három mellé. Amikor az anya a kórházban megtudja, hogy egész családja kihalt, vagy amikor Jack elmondja feleségének, hogy keresztülhajtott három emberen, az akár filmtörténeti pillanat is lehet. A vallásosság, a bűn, a bűnhődés, a drogok és a hirtelen fellángoló szerelem, ezek az ezerszer használt toposzok olyan természetességgel jelennek meg, keverednek, épülnek egymásra, és ütődnek egymáshoz ebben a filmben, mintha először jelennének meg a vásznon.

A néhány innen-onnan ellesett ötlet (a szeretett személy szívének továbbdobogása Almodóvart idézi, az időben ide-oda csatangolás Tarantinót, a család hirtelen elvesztése Bergmant) szervesen beépül a filmbe, és egy idő után egyáltalán nincs utánérzetünk. A végén pedig minden rosszra fordul. Illetve nem egészen minden, hiszen egy új élet is fogan egy sokat szenvedett nő méhében. Hogy melyikében, az legyen meglepetés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?