Megőrizni a versenyképességet

Az intézmények életében időnként bekövetkező vezetőváltások nem jelentenek feltétlenül gyökeres változásokat. Minden jel szerint így van ez a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom tanszéke esetében is, melynek élére a közelmúltban Dusík Anikó, a tanszék korábbi oktatója került, miután Mészáros András profeszszor – aki két egymást követő ciklusban állt a tanszék élén – megbízatása lejárt.

„A tanításról a jövőben sem kívánok lemondani” Somogyi Tibor felvételeAz 1959-ben önállósult pozsonyi magyar tanszék élén immár nyolcadik alkalommal történt vezetőcsere. A jelenleg 14 főt foglalkoztató, így a bölcsészkaron belül átlagos felépítésű tanszék történetében Dušík Anikó személyében első alkalommal tölti be nő ezt a felelősségteljes posztot. Miután sorra vették a számításba jöhető személyeket a pályázati meghallgatás során a tanszék munkatársai teljes egyetértésével Dusík Anikót választották meg a tanszék új vezetőjének. Külső pályázó nem vett részt az egyébként nyilvános pályázaton. „Annak ellenére, hogy egy jól működő intézményről van szó, a tanszékvezetői poszton bekövetkezett váltás érzésem szerint mindenképpen csak jót tehet a tanszéknek, hiszen kellenek az új ötletek, az eddigitől eltérő látásmód és vezetési gyakorlat” – fűzte hozzá Mészáros András, a pozsonyi magyar tanszék korábbi irányítója.

Dusík Anikó 1987-ben szerzett tanári diplomát a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-szlovák szakán. Az egyetemi tanulmányai bejezése után a magyar nyelv és irodalom tanszékének munkatársa lett. 1996-ban védte meg kandidátusi disszertációját. Oktatói tevékenysége mellett főként a regény, azon belül is a 19. századi regény történeti fejlődésével foglalkozik. Mint elmondta, az oktatásról a jövőben sem kíván lemondani, bár a tanszék irányításával összefüggő feladatai miatt vélhetőleg kevesebb időt szánhat a tudományos munkásságára. „Mindig is részt vettem a tanszék életének irányításában, az elmúlt években volt alkalmam megtapasztalni, hogyan működik. Örülnék, ha a továbbiakban is legalább olyan jól működne, mint az utóbbi években és az eddigieknek megfelelően alakulna az intézmény sorsa. Úgy érzem, ehhez a feltételek adottak, hiszen kiválóan felkészült szakemberek oktatnak a tanszéken. Sikernek könyvelném el, ha a tanszék a jövőben is a hallgatók érdeklődésére számot tartó és igényeinek megfelelő képzési lehetőségeket nyújtana, továbbra is megőrizné a versenyképességét mind a karon belül, mind a hasonló, szlovákiai magyar nyelvű felsőfokú képzést biztosító intézmények között. Éppen ezért 2004-től bővíteni szeretnénk a tanulmányi kínálatunkat. Terveink közt szerepel a hungarológia mint önálló tudományszak oktatása, mely szélesebb körű képzést nyújtana, mint a tanszékünkön jelenleg működtetett magyar nyelv és irodalom tanári szak. A hungarológia szak keretében egyebek mellett művészet-, eszme- és irodalom-, valamint kultúrtörténeti ismereteket is szerezhetnének a hallgatóink. A jelentkező fiatalok számára nem szabnánk feltételül a magyar nyelvtudást. Szándékaink szerint a szlovák anyanyelvű hallgatójelöltek számára is elérhetővé tennénk a képzést. Szükség esetén a tanulmányaik kezdetén intenzív magyar nyelvtanfolyamot szerveznénk a számukra.

A tanszék jövőjét illetően tehát minden szempontból bizakodó vagyok, és remélem, hogy a jövőben mind több érettségizett fiatal választja a mi intézményünket. Mi felkészülten várjuk őket” – fűzte hozzá az újonnan kinevezett tanszékvezető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?