Mediawave, Fényírók Fesztiválja

Véget ért a Media-wave, a Fényírók Fesztiválja, melynek fődíját a német–orosz nemzetiségű Marat Magambetov Dorogi utak című filmje kapta, a legjobb rendezőnek a német Sophiiie alkotóját, Michael Hoffmant találták, a legjobb animációs film pedig a Fafej című japán alkotás lett Koji Yamamura rendezésében.
Immár 13.

Véget ért a Media-wave, a Fényírók Fesztiválja, melynek fődíját a német–orosz nemzetiségű Marat Magambetov Dorogi utak című filmje kapta, a legjobb rendezőnek a német Sophiiie alkotóját, Michael Hoffmant találták, a legjobb animációs film pedig a Fafej című japán alkotás lett Koji Yamamura rendezésében.

Immár 13. alkalommal gyürkőzött neki a Durst György–Hartyándi Jenő tandem, hogy győri központtal tető alá hozzon egy nemzetközi művészeti fesztivált – és örömmel jelenthetjük teljes sikerrel oldották meg a „házi feladatot”. A Fényírók fesztiválja idén négy országra kiterjedő regionális bemutatkozást biztosított a programba került művészeknek. Az egy időben, párhuzamosan zajló fesztiváleseményeknek Magyarországon Győr, Csorna, Kapuvár, Komárom, Vének; Szlovákiában Dunaszerdahely és Révkomárom; Romániában Kolozsvár, Szerbiában Szabadka volt a helyszíne.

A szerteágazás ellenére a Mediawave továbbra is hangsúlyozottan civil fesztivál, mindezen határokon átnyúló kapcsolatrendszerek, nem hivatalos állami, hanem valós művészeti kapcsolatokra épülnek.

Az évek során sikerült a seregszemlére elcsábítani Kelet-Európa legjelentősebb filmeseit Iljenkótól Klimovig, Menzeltől Bukovskiig, Kusturicától Vivi Dragan Vasiléig és fokozatosan lerakni egy erősen „film-szemléletű” fesztivált alapját. A fesztivál idei fő témája „A nő a művészetekben” volt. A Mediawave filmprogramjának legalább 50 százaléka e témát járta körül. Éppen emiatt a Mediawave, a Fényírók Fesztivája 2003 zsűrije kizárólag különböző művészeti ágakat képviselő nőkből állt.

A Mediawave továbbra is filmes seregszemle, az évek során mégis átvette a húzó szerepet a zene és a különleges zenészek. A zenei programrész főleg a világ jazz, ethno, alternatív, valamint új zenei mozgásaiból próbált mind szélesebb képet nyújtani az érdeklődőknek. Idén a legnagyobb dobásnak a záró est és ünnepélyes díjkiosztó három fellépője bizonyult.

Wim Mertens belga zeneszerző, a fesztivál hivatalos szignáljának szerzője fantasztikus zongora-előadással alapozta meg a hangulatot, amelyet tovább fokozott az idei Grammy-díjra felterjesztett Jane Bunnett & The Spirits of Havana kanadai és kubai zenészekből álló zenekara; valamint a cseh Věra Bilá.

Persze, nem csak az utolsó napra jutott ki a jóból, hiszen az egy hét alatt olyan neves vendégegyüttesek léptek fel a győri zsinagógában és a külföldi helyszíneken, mint Susie Ibarra, a kor egyik legjelentősebb dobos egyéniségének csak nőkből álló zenekara; a fiatal táncos/énekes csillag, Kema Jamal és együttese; a Tom Waits imitációnak is tartott Kevin Quain; és a Fred Andreson-Darius Savage-Hamid Drake amerikai jazz trió.

Páratlan színvonal, remélhetőleg hasonló folytatással jövőre... (Kárpáti György, MoziNet)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?