Matt Damon a legjobb befektetés

New York. Matt Damonnál pillanatnyilag nincs jobb befektetése egy hollywoodi stúdiónak, derül ki az amerikai Forbes magazin hétfőn közzétett statisztikájából, amelyben a legjobban megfizetett filmsztárok megtérülési listáját állították fel.

New York. Matt Damonnál pillanatnyilag nincs jobb befektetése egy hollywoodi stúdiónak, derül ki az amerikai Forbes magazin hétfőn közzétett statisztikájából, amelyben a legjobban megfizetett filmsztárok megtérülési listáját állították fel. „A legnagyobb hollywoodi sztárok nem azok a színészek, akik a legtöbb hasznot hozzák” – összegezte a lista tanulságát Michael Ozian, a Forbes magazin szerkesztője.

A lista készítésénél a sztárok három legutóbbi filmjének megtérülését vették alapul oly módon, hogy előbb összeadták a film világszerte elért jegybevételét az amerikai DVD-forgalmazásból befolyt bevételekkel, és kivonták belőle a film költségvetésének összegét, majd így megkapva a film nettó bevételét azt elosztották a színész teljes javadalmazásának összegével. A jövedelmezőség kiszámításához a színész legutóbbi három filmje bruttó bevételének átlagát vették figyelembe.

Így derült ki, hogy Matt Damon alaposan meglépett az olyan nagyágyúk elől, mint Tom Cruise és Tom Hanks: A Bourne-trilógia sztárja fizetésére vetítve kétszer annyi hasznot hoz stúdiójának, mint a Tomok. Míg Damon minden dollárjáért 29 dollárt jövedelmez a stúdiónak, Hanks csupán 12 dollárt, Cruise pedig 11 dollárt hoz a konyhára.

A legjövedelmezőbb színésznőnek Jennifer Aniston bizonyult, aki 17 dolláros haszonkulccsal teljesít. Angelina Jolie a hatodik helyet foglalja el 15 dollárral.

A lista második helyét (az említett hölgyekkel szoros kapcsolatban álló) Brad Pitt foglalja el 24 dolláros megtérüléssel, a harmadik helyen Vince Vaughn és Johnny Depp osztozik 21 dollárral. Igaz, hogy Depp legutóbbi három filmje közel 2,2 milliárd dollárt kaszált, ám azok költségvetése is az egekbe ért. Viszont például Vaughn Szakíts, ha bírsz című komédiájának büdzséje csupán 20 százaléka volt Depp A Karib-tenger kalózai – A holtak kincse című kalandjáénak.

A komikus sztárok, Adam Sandler, Will Ferrell vagy Jim Carrey a lista végére csúsztak 8-9 dolláros megtérülésükkel, amit a magazin annak tulajdonított, hogy az amerikai vígjátékhősök poénjai egyszerűen nem jönnek át a világ más tájain, így míg otthon a mennyekbe mennek, a tengeren innen csak viszonylag szerényebb közönségük van.

A kalkuláció szerint az abszolút vesztes az Oscar-díjas Russell Crow: egy ráfordított dollár után mindössze 5 dollár nyereséget termel. Bor, mámor Provence című filmje tavaly hatalmas csalódást okozott a gyártó 20th Century Foxnak: a 35 millió dolláros vállalkozás, amelynek csaknem egyharmada az ausztrál színész zsebébe vándorolt, mindössze 40 milliós bevételt ért el világszerte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?