Magyarra várva

PUHA JÓZSEFA szlovák sajtóban is volt visszhangja, hogy a galántai származású Takács Nikolas második helyezett lett az első, 2010-es magyar X-Faktorban. „Kis híján egy szlovák nyerte meg a magyarországi tehetségkutatót” – ezzel a címmel hozta a hírt egyik napilapunk.

PUHA JÓZSEF

A szlovák sajtóban is volt visszhangja, hogy a galántai származású Takács Nikolas második helyezett lett az első, 2010-es magyar X-Faktorban. „Kis híján egy szlovák nyerte meg a magyarországi tehetségkutatót” – ezzel a címmel hozta a hírt egyik napilapunk. Az interneten gyorsan központi téma lett, vajon Nikolas miért maradt le a győzelemről. Többen arra a következtetésre jutottak, hogy szlovák nem diadalmaskodhat Magyarországon. Persze voltak, akik helyrerakták a cikkírót és az olvasókat, hangsúlyozva, hogy az énekes nem szlovák, hanem szlovákiai magyar.

Már nyolc éve annak, hogy Peter Cmorik megnyerte a Szlovákia SzuperSztárt keres második sorozatát. A rozsnyói születésű fiatalember vállalta magyar gyökereit, sőt az egyik show-ban piros-fehér-zöld karkötőt viselt. Akkortájt még hittem abban, hogy Szlovákiában nemsokára lesz olyan tehetségkutató, amelyen magyar nemzetiségű fiatal győz. Ma már úgy gondolom, ez belátható időn belül nem következik be, pedig azóta állítólag európaibbak lettünk. Felmerülhet bennünk: ha a Britain’s Got Talentban diadalmaskodhat magyar tánccsoport (Attraction), a magyarországi versenyeken győzhetnek roma fiatalok (Caramel, Radics Gigi, Oláh Gergő), a Deutschland sucht den SuperStart megnyerheti lengyel énekesnő (Aneta Sablik), akkor nálunk miért nem lehet magyar a legjobb? Ennek három fő oka van. Első: mondjuk ki, a szlovák társadalom még nem tart ott, hogy elfogadjon befutónak egy kisebbségit. Még olyan műsorban sem, amelynek nincs nagy jelentősége. Második: mi a szlovák tévécsatornákon szinte csak hírműsorokat nézünk, ezért kevés a potenciális szavazó, a szlovákok a sajátjaikat részesítik előnyben. Harmadik: egyre kevesebb nézőt hoznak lázba az egymást érő „sztárgyártások”. Magyar fiatal indulása néhány évvel ezelőtt bennünket is jobban megmozgatott (Habodász István, Bódis Gyöngyi). Ráadásul úgy tűnik, elfogytak a tehetségek, ma már olyanok is labdába rúghatnak, akik pár éve még nem.

Gratulálunk a dunaszerdahelyi Gyurcsík Tibornak a vasárnap véget ért cseh–szlovák X Factorban elért harmadik helyezéséhez. Bár kicsit keserű a szájízünk, mert szerintünk győzelmet érdemelt volna…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?