Művészeti kalauz a hétvégére

borsi

Fesztiválozhatunk Komáromban, Borsiban és Pozsonyban is, de ajánlunk egy tárlatnyitót és egy városnéző sétát is. A hétvége eseményeiből válogatunk.

ITT AZ ELSŐ HAZAI BLUES-ROCK KONCERTMUSICAL 

Egy zenekar történetet szőtt a csaknem két évtizedet felölelő repertoárjához és színpadra állította a sztorit: a hétvégén kapunk ebből egy hivatalos premier előtti ízelítőt. A háromnapos komáromi KÚTfeszt többi programja is izgalmas – nézzük a kínálatot. A tizenötödik alkalommal megszervezett, elsősorban a hazai előadókat népszerűsítő KÚTfeszt programjainak többsége a komáromi Tiszti Pavilon szabadtéri színpadán zajlik majd. 

A rendezvény csütörtökön kezdődik, mégpedig a Jozef Horváth, Július Horváth, Rácz Csaba és a rendezvény mögött álló Lakatos Róbert alkotta Beliczay Quartett koncertjével. A nyitóprogram érdekessége, hogy a zongoraművészként ismert, de a szaxofont is fenomenálisan megszólaltató Ladislav Fančovič vendégként lép a színpadra. Idén jelent meg Szvrcsek Anita első, sanzonokat, jazzsztenderdeket és latin dallamokat tartalmazó lemeze. Bár Komáromban is tervben volt egy augusztusi lemezbemutató koncert, ez betegség miatt végül elmaradt – a pénteki koncerttel így hát a komáromi közönség bepótolhatja az elmaradottakat, és megismerheti a színésznő énekes oldalát. Szvrcsek Anitát követően a Pósfa zenekar biztosít igényes muzsikát. 

A rendezvényt összművészeti fesztiválként hirdették meg annak idején – szombaton és vasárnap ennek megfelelően színesedik is a műfaji paletta. Petőfi hőskölteményét, a János vitézt letűnt korokat idéző vásári játékként nézhetjük meg: Boka Gábor és Lopótök Társulata ugyanis a vásári képmutogatás hagyományait eleveníti fel. Zsapka Attila koncertje ezúttal elsősorban a kicsiknek szól majd, hiszen a megzenésített gyermekverseket és ismert gyermekdalokat tartalmazó Csiribik című lemezéről válogat. 

Szintén szombat este nézhetjük meg az első hazai blues-rock koncertmusicalt. A Mit ír az újság? című darab mögött a História zenekar áll, és a zenekar elmúlt húsz évének dalaiból készült. Az előadást Borsó Ákos rendezte, a zenekaron kívül Nagy Boglárka és Tóth „Laca” László állnak majd a színpadon. A darab teljes, többszereplős változatát a jövő év elején tervezik bemutatni. 

A fesztivál programja Lakatos Áron és zenekarának táncházával zárul a Borozóban.

Mikor és hol: szeptember 5–7., csütörtök–szombat – Komárom, a Tiszti Pavilon udvara

KOMÉDIÁSOK, KONCERTEK, GASZTRONÓMIAI KALANDOZÁSOK ÉS A PADLÁS 

A keleti végeken sem maradunk nyárzáró avagy ősznyitó program nélkül: vasárnap rendezik a Rákóczi-fesztivált Borsiban. A fesztivál a délelőtti gyermekprogramokkal kezdődik, köztük a Karosi hagyományőrzők íjászati és solymászati bemutatójával, játékos feladatokkal és a Sárospataki Kuruc Bandérium lovasbemutatójával. 

A gyermekprogramokat a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia műsora és a Hargita Székely Népi Együttes Katica, az örökké síró királykisasszony című mesejátéka követi, utánuk pedig a Szalonna és Bandája ad koncertet. 

A Hargita Székely Népi Együttes később egy folklórműsorral is szórakoztatja a közönséget a Borsi Rákóczi Néptáncegyüttes közreműködésével. A Bodrogközi tehetségek bemutatója című programon Szikora Miroslav és Dégner Lilla opera- és operettáriákat, míg Berec Péter harmonikaművész Szatmári Anitával francia sanzonokat ad elő. Őket a Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák produkciója követi. A szervezők gondoltak a színházkedvelő közösségre is, ugyanis este fél nyolckor Presser Gábor és Sztevanovity Dusán A padlás című alkotását nézhetjük meg a kassai Thália Színház előadásában. A látogatók részt vehetnek még többek között lengyel, francia, ruszin, erdélyi vagy török gasztronómiai kalandozásokon és főzőversenyeken is, de megízlelhetik a felső-bodrogközi pincészetek borait is. 

A programokat egész nap kézművesfoglalkozások és kirakodóvásár is kíséri, emellett a délután kettőkor kezdődő Zenél az erdő című eseményen zenés előadásokat, klasszikusokat, népzenei feldolgozásokat hallgathatnak a résztvevők Pál Lajos, Berec Péter, Szatmári Anita és Pirigyi Viktor előadásában.

Mikor és hol: szeptember 8., vasárnap – Borsi Rákóczi-kastély – a belépés ingyenes

...ÉS RÖVIDEN:

Élvezzük az etnikai és műfaji sokszínűséget a fővárosban. A Mareena fesztiválon iráni, kameruni, kenyai és indai ételeket kóstolhatunk, külföldi előadók koncertjeit hallgathatjuk, tanulhatunk dobolni vagy épp perzsa kalligráfiát és hagyományos török technikával készíthetünk képzőművészeti alkotást. 

Szeptember 7., szombat – Pozsony, a Mareena Közösségi Központ – a belépés ingyenes

 Ismerjünk meg néhány fiatal képzőművészt. Hat fiatal festő és grafikus mutatkozik be a komáromi Platz Galériában. A tárlatnyitót pénteken tartják, a kiállított alkotásokat a hónap végéig lehet megtekinteni. 

A tárlatnyitó időpontja: szeptember 6., péntek – Komárom, Platz Galéria 

Fedezzük fel Pozsony híres nőit. Mégpedig Korpás Árpád szemével, aki vasárnap délután tart városnéző sétát az Óvárosban. Kik voltak azok a nők, akik fő- vagy mellékszereplőkként fontos szerepet játszottak a város történetében? A városnéző sétát a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezi. 

Szeptember 8., vasárnap – Pozsony, találkozási pont: Fő tér, Roland-kút

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?