Ismét az ember és a természet viszonyáról lesz szó az At Home Galériában

kép

Nem ritka, hogy a somorjai At Home Galériában a bennünket körülvevő (megmaradt) természethez fűződő kapcsolatunk kerül terítékre. Így lesz ez most is, a Honnan jöttél (tényleg) című kiállítás ismét a növényvilággal és a jövőnkkel kapcsolatos lényegi kérdéseket vet fel. A tárlat egy német alkotóművész, Franz Ramgraber munkája.

munkája. Franz Ramgraber számára az Ausztriában és Németország határán folyó Salzach partjára jellemző növényvilág helyzete szolgált kiindulópontul. Botanikusok felmérései szerint a Salzach partjait benépesítő növényfajok mintegy 70%-a őshonos, a fennmaradó 30% pedig nem őshonos faj, azaz egyfajta bevándorló. Némelyikük ráadásul egzotikus megjelenéssel rendelkezik, ami miatt különösen feltűnő. 

A nem őshonos fajok megtelepedése mögött több ok állhat. Egy részüket szándékosan hozzák be az emberek egy-egy területre, mikor dísz- vagy haszonnövényként telepítik. Ezt követően gyakori, hogy az adott faj elvadul. Másik részük az emberi tevékenységgel összefüggő új életkörülmények – úgy, mint az éghajlatváltozás, a túlzott műtrágyázás, az útszóró só használatának hatására megváltozott természeti körülmények – kialakulása miatt voltak képesek elterjedni az adott közegben. 

A művészet eszközeivel Ramgraber azonban arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a „bevándorlóktól” nem kell félnünk. A szakértők véleménye ma az, hogy az új fajok negatív hatásai az eredeti, őshonos növény- és állatközösségekre gyakorlatilag elhanyagolhatóak. Tekintsünk nyugodtabban a nem őshonos fajokra: sokkal inkább a természetes életfeltételek megőrzésére kell koncentrálnunk.

A tárlatnyitó időpontja: szeptember 7., szombat 17.30 – Somorja, At Home Galéria – a kiállítás október 10-ig látogatható, a látogatás időpontját szükséges egyeztetni

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?