Magyar siker Moszkvában

Moszkva. Kirsti Stubo norvég színésznő, a Szász János rendezte Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című film főszereplője nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat a 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon.

Moszkva. Kirsti Stubo norvég színésznő, a Szász János rendezte Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című film főszereplője nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat a 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon.

A legjobb filmnek járó Arany Szent György-szobrocskát Vera Sztorozseva orosz filmrendező viheti haza az Utazás háziállatokkal (Travelling with pets) című filmjéért. A legjobb rendezőnek járó díjat az olasz Giuseppe Tornatore kapta meg, ő az Ismeretlen nő (La Sconociuta) című filmmel versenyzett. A legjobb színésznek Fabrice Luchini bizonyult, aki a francia Laurent Tirare rendezte Moliere című filmben játszott főszerepet. A filmfesztivál különdíját a grúziai Aleko Cabadze Orosz háromszög (Russian Triangle) című filmjének ítélték oda.

A Fred Schepisi ausztrál filmrendező vezette nemzetközi zsűri, amelynek tagja volt Enyedi Ildikó filmrendező is, szombaton hirdette ki a június 21-én megnyílt filmszemle eredményét. A legjobb színésznő díját Kirsti Stubo a Csáth Géza naplóin és Ópium című novelláján alapuló filmben nyújtott alakításával érdemelte ki, a norvég színésznő átütő tehetséggel kelti életre az elmegyógyintézetbe zárt tébolyult Klein Gizella alakját – fogalmazott a zsűri indoklása.

Szász János rendező a Moszkvában egy héttel ezelőtt tartott bemutató után maga is azt mondta, hogy alkotásának szerves része lett Stubo és Ulrich Thomsen (Brenner doktor) alakítása, és nélkülük biztosan nem készülhetett volna el ez az alkotás. A nemzetközi és az orosz sajtó képviselői már akkor egybehangzóan dicsérték a lenyűgöző színészi alakításokat.

Az Ópiumnak ez volt a nemzetközi premierje.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?