Macondó irodalom marad

Aracatacából nem lett Macondo, Gabriel García Márquez kolumbiai író Száz év magány című világhírű regényének helyszínén ugyanis elutasították a névváltoztatást.

Aracatacából nem lett Macondo, Gabriel García Márquez kolumbiai író Száz év magány című világhírű regényének helyszínén ugyanis elutasították a névváltoztatást.

„A Száz év magány lapjain pontos leírást találunk Macondóról, márpedig az megegyezik Aracatacáéval” – mondta a BBC brit közszolgálati rádiónak és televíziónak Pedro Sánchez Rueda, az ötvenkétezer fős község polgármestere, aki a település nevét ki szerette volna egészíteni a regényben szereplő Macondóval, ezért szavazást rendelt el.

A Nobel-díjas író, Gabriel García Márquez Aracatacában, az akkor alig néhányszáz főt számláló kolumbiai faluban született. Aracatacában még ma is ugyanúgy kószálnak a kutyák és a borjúk az utcákon, az emberek pedig ugyanannyira babonásak, mint Márquez Macondójában, a település azonban sokat változott. Aracatacában főleg állattenyésztéssel, olajpálma- és banántermeléssel foglalkoznak, a városka jövője pedig - az eladósodottság ellenére – igen ígéretesnek tűnik.

„A szavazással kiléphetünk a nemzetközi színtérre, fellendíthetjük a turizmust” – mondta Rueda, aki egy táblát is készíttetett a következő szöveggel: „Isten hozta Aracataca-Macondóban, a mágikus realizmus földjén.”

A névváltoztatási tervnek szép számmal akadtak ellenzői is, például Alvaro Saade, aki az „Aracataca és punktum” feliratot festette a pólójára.

A szavazás végül rendkívül alacsony részvétellel zajlott, így Márquez Macondója továbbra is irodalom marad.

„Szerencsére Macondo nem egy hely, hanem egy lelkiállapot, ahol mindenki azt lát, amit akar, és úgy, ahogy akarja” – fogalmazott egyszer maga Gabriel García Márquez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?