Macbeth-tel a „csatornában”

„»Vedd el, ha nem félsz vágyni rá.« Időzített bomba állapot. Férfi. Nő. Szerelem. Hatalomvágy. Hatalom. Vágy. Ezek ketten, egy pillanatban rosszul döntenek. És beindul a gépezet. Lavinaeffektus. Rálépsz egy kőre és elindul alattad a hegyoldal. Rossz helyre léptél. De Te léptél! Most akkor van VÉGZET?”

Holnap 22 órától, április 27-én, csütörtökön pedig 21 órától Shakespeare Macbeth című drámája lesz látható Pozsonyban, a volt Stoka (Csatorna) Színház épületében (Pribinova 1.). A darabot Fésős András egy kifejezetten erre az előadásra összeállt, „ideiglenes társulattal” vitte színpadra, bár ezúttal a színpadra vitel nem a legmegfelelőbb kifejezés, mivel nem szokványos előadásról van szó...

Nem véletlen a nézőknek szóló udvarias felszólítás: Kérjük, hogy kényelmes cipőt és meleg ruhát vegyen fel mindenki! Magyarázatként álljanak itt Fésős András szavai: „Fontosnak tartottam, hogy a nézőhöz minél közelebb hozzam a darabot, ezért döntöttem úgy, hogy szakítok a színpadtér-nézőtér hagyományos felfogásával, így a tér különböző helyein szólaljanak meg a jelenetek, melyekben a néző szinte szükségszerűen vesz részt, változó mozgásával alakítja a teret, a jelenetet. Részese lesz az előadásnak, a szó szoros értelmében jelen lehet a jelenetben.”

Shakespeare színházi klasszikusnak számító darabjára pedig azért esett a választása, mert „a Macbeth különös erővel szól a ma emberi és közösségi állapotairól is”. Az előadás bemutatója 2005 októberében volt a budapesti Tűzraktárban, és nagy siker kísérte.

A címszerepet Szabó Győző, Lady Macbethet Takáts Andrea formálja meg. A további szerepekben Scherer Pétert, Viola Gábort, Domokos Lászlót, Kátai Istvánt, Kozma Dávidot, Barbinek Pétert, Tamási Zoltánt és Bocskor Salló Lórándot láthatja a közönség. A dráma jelen számára is érvényes újrafordítását Kovács Kristóf író, dramaturg készítette.

Az előadás a Diákhálózat ma kezdődő és május 3-ig tartó Tavaszi Diákfeszt című rendezvénysorozatának részeként, a Magyar Intézet közvetítésével érkezik Pozsonyba. A belépés díjtalan. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?