Ma veszi át a Nobel-díjat

Stockholm. Kertész Imre, az első magyar Nobel-díjas író ma veszi át XVI. Károly Gusztáv svéd királytól Stockholm hangversenytermében a rangos nemzetközi elismeréssel járó oklevelet, aranyérmet és pénzjutalmat. A díjátadási ceremóniát követően a városházán rendezik meg a Nobel-bankettet.

„A Nobel-díj jelentette csúcsról, a »Himalájáról« vissza kell térnem a földre, és újra írnom kell, mert ez az én életem.” TASR/AP-felvételA díjazottak hozzátartozóin kívül az 1300 résztvevő között vannak a svéd uralkodó família, továbbá a kormány és parlament tagjai, valamint a nemzetközi művészi és tudományos élet neves személyiségei.

A díjkiosztó ünnepséget többnapos eseménysorozat, az úgynevezett Nobel-hét előzte meg, amelynek keretében minden díjazott nemzetközi sajtótájékoztatón találkozott a nyilvánossággal, és elhangzottak a kitüntetettek hagyományos Nobel-előadásai.

Dedikálások és előadások, interjúk és találkozók, valamint fogadások és díszvacsorák váltják egymást a stockholmi díjkiosztó ceremóniát megelőző és követő napokban Kertész Imre programjában, amelynek minden részletét a politikai érdekektől való távolságtartásra kínosan ügyelő Nobel Alapítvány szervezte.

Az SAS skandináv légitársasággal Svédországba utaztatott Nobel-díjas író már megérkezése pillanatától a Nobel Alapítvány „kezében van”: a stockholmi Arlanda repülőtéren Horace Engdahl, az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Akadémia titkára fogadta; a magyar nagykövetség részéről az alapítvány kifejezett kérésére nem jelent meg senki.

A Nobel Alapítvány magánintézmény, s ezt – különösen az eltérő politikai értelmezésekre módot kínáló irodalmi Nobel-díj vonatkozásában – kifejezésre is juttatja. Ez esetben értésre adta, hogy nem kívánatos hagyományt teremteni a nagykövetségi képviselő jelenlétéből, mert akkor egyes államok kormányai esetleg nyomást gyakorolhatnának az általuk „nem kedvelt” díjazottra.

A politika csak vendég a Nobel-hét ünnepi eseményein – a világszerte nagy figyelemmel kísért díjkiosztó ceremónián és a banketten is –, diplomatáknak, kormányok tagjainak vagy a svéd királyi család tagjainak vajmi kevés beleszólásuk van abba, hogy a díjazott hol tegyen látogatást, kivel találkozzon vagy éppen milyen legyen az ülésrend a december 10-i díszvacsorán.

Kertész Imre csütörtök este – rögtön Stockholmba érkezése után – a repülőtéren tartotta meg nemzetközi sajtótájékoztatóját. „A Nobel-díj jelentette csúcsról, a »Himalájáról« vissza kell térnem a földre, és újra írnom kell, mert ez az én életem” – fogalmazott az irodalmi Nobel-díjas író.

Német, magyar és svéd újságírók kérdéseire válaszolva a fasizmus és a kommunizmus legfontosabb tanulságának azt nevezte, hogy „miután túléltük ezeket a szörnyű tragédiákat, olyanfajta kiindulópontnak kell tekinteni azokat, ahonnan megpróbálunk egy új európai és emberi konszenzust létrehozni”

„Meg kell vizsgálni, hogy miért nem működnek az ész, a humanizmus és azok az elvek, amelyek a francia felvilágosodás óta európai értékeknek számítanak” – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a Nobel-díj kihirdetése óta Európa-szerte igen meleg fogadtatásban részesült. Az a benyomása alakult ki, hogy tudják hasznosítani azt, amit ő zsidóként megtapasztalt. Hozzátette, hogy Magyarországon is alapvetően kedvező volt kitüntetésének a visszhangja, de ebbe „disszonáns hangok” is vegyültek. Reményét fejezte ki, hogy fel fog oldódni a Nobel-díja körül kialakult feszültség, és „meg fogják tanulni, hogy sokféle kultúra, sokféle ember van, és minél többféle van, annál gazdagabb az ország”.

Kertész Imre pénteken a svéd főváros legnevesebb nagyáruházában, az NK-ban dedikálta könyveit, majd meglátogatott egy zsidó öregek otthonát.

Szombaton 450 fős közönség előtt tartotta meg a hagyományos Nobel-előadást a Svéd Akadémián, később az akadémia díszvacsorát adott tiszteletére.

Az író vasárnapi programjában találkozó szerepelt George Klein magyar származású svéd rákkutatóval, aki a Sorstalanság svéd változatához írt előszót, majd ugyanaznap műveinek svédországi kiadója, a Norsteds látta őt vendégül vacsorára.

A díjazottak számára a Nobel Alapítvány tegnap városnéző körutat szervezett, amelyet az érintett országok nagykövetségein díszebéd követett. Kertész Imre ugyancsak tegnap nyilvános beszélgetésen vett részt a Stadsteaternban, majd fogadás következett az Északi Múzeumban, végül felolvasást tartott a Stockholmi Egyetemen.

Az első magyar Nobel-díjas író holnap – megint csak az alapítvány hagyományai szerint – ellátogat a bevándorlók által sűrűn lakott Rinkeby nevű elővárosi negyedbe, ahol egy általános iskola diákjaival beszélget műveiről. Később megtekinti a Nobel Múzeumot, majd részt vesz XVI. Károly Gusztáv király bankettjén a királyi palotában.

Kertész Imre csütörtökön ellátogat a Nobel Alapítványhoz és interjút ad az intézmény hangtára számára. Pénteken Uppsalába, az ősi svéd egyetemi városba utazik, ahol az egyetemi könyvtárban megnyitja könyvkiállítását, este pedig a stockholmi magyar nagykövetség fogadásán vesz részt. A Nobel-díjas író december 14-én, szombaton utazik el a svéd fővárosból.

Az első magyar Nobel-díjas író munkássága előtti tisztelgésül Kertész Imre összes művét tartalmazó CD-ROM-ot jelentetett meg a napokban a Digitális Irodalmi Akadémia. A kiadványon A gondolatnyi csend, amíg a kivégzőosztag újratölt (esszék, interjúk); A holocaust mint kultúra (regény); A kudarc (regény); A nyomkereső (regények); A száműzött nyelv (esszék) kaptak helyet. Ugyancsak szerepel a lemezen Az angol lobogó (elbeszélések); a Gályanapló (esszéregény); a Jegyzőkönyv (elbeszélés), a Kaddis a meg nem született gyermekért (esszéregény); a Sorstalanság (regény), a Sorstalanság (filmforgatókönyv), valamint a Valaki más című napló. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?