Ma ünnepli születésnapját Presser Gábor

Pr

A modern magyar rockzene egyik megkerülhetetlen, legendás alakja hetvenöt éves.

Zongorázni négyévesen kezdett. Fiatalon magával ragadta a Magyarországra is elemi erővel betörő beatzene, elkezdett dalokat írni. Tizenkilenc éves korában konzervatóriumi évfolyamtársa, Mihály Tamás vitte el az Omega együtteshez, amelynek zeneszerzője lett, a második Táncdalfesztiválon ő kapta a hangszerelői díjat Zalatnay Sarolta Nem várok holnapig című daláért. Ő volt az első három Omega-album első számú zeneszerzője, olyan dalokkal, mint a Ha én szél lehetnék, Petróleumlámpa, Régi csibészek, Ballada a fegyverkovács fiáról; néhányat ő is énekelt, mint például a Trombitás Frédi, Tízezer lépés, az 1958-as boogie-woogie klubban. Legismertebb, örökzöld száma a Gyöngyhajú lány, amelyet a Scorpions együttes is feldolgozott.

Presser Gábor 1971-ben Barta Tamás gitárossal, Frenreisz Károly basszusgitárossal és Laux József dobossal megalakította az első magyar szupergrupot, a Locomotiv GT-t, az eredeti felállásból idővel csak ő maradt. Az együttesre külföldön is felfigyeltek, koncerteztek és lemezt készítettek Angliában és az Egyesült Államokban is. 1974-ben Bartához és Lauxhoz hasonlóan ő is Amerikában maradhatott volna, remek szerződést kapott filmzenék komponálására, de inkább hazajött. A legendává vált LGT 1992-ben elbúcsúzott közönségétől. 1997-ben, majd 2002-ben azonban újra lemezt készítettek, 2013 elején pedig telt házas koncerteket adtak a Budapest Arénában, de 2016-ban, Somló Tamás halála után végleg befejezték működésüket.

Presser több magyar előadónak – Zoránnak, Kovács Katinak, Demjén Ferencnek, Rúzsa Magdolnának – írt sikeres albumokat, emellett számos musical zeneszerzője.

1973-ban született Déry Tibor kisregénye alapján a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, két évvel később mutatták be a Harmincéves vagyok, két évvel később a Fejes Endre regénye nyomán született Jó estét nyár, jó estét szerelem című musicalt.

1978 óta a budapesti Vígszínház zenei vezetője, a színházban harmincöt éve játsszák az általa komponált A padlást és huszonöt éve mutatták be a Szent István körút 14. című zenés darabját. Ő írta A próba című balett zenéjét, ő vitte sikerre Dés László Nagy utazás című dalát a Sose halunk meg című filmben. Pályafutása során többtucatnyi filmhez írt zenét. Több szólólemezt adott ki, a gyerekekhez szólnak Meserádió sorozatának lemezei, 2010-ben teljes egész estés színpadi zenét írt Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című verses meseregényéhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?