Ma kezdődik az ötnapos Inakosť Filmfesztivál

Pozsony |

<p>„Miért döntöttem úgy, hogy támogatom a fesztivált? A kérdést inkább úgy hangozhatna, hogy: miért ne? Mindig is érdekelt, inspirált és gazdagított engem a más szemlélet, a más vélemény, a más érzésvilág. Ha valamennyien egyformák lennénk, a világ kevésbé lenne érdekes, tarka és színes – szürke és unalmas lenne. S meglehet, talán rosszabb is. A másság előbbre viszi a világot. Üdvözlöm az Inakosť Filmfesztivál közönségét” – ezek Zuzana Kronerová szlovák színésznő szavai, aki védnökséget vállalt az Inakosť Kezdeményezés Polgári Társulás által szervezett fesztivál fölött.</p>

S milyen érdekes véletlen, a fesztiválra beválasztott magyar filmmel, Makk Károly Egymásra nézve című munkájával kapcsolatban – értékei mellett – épp azt emelték ki a filmfesztivál sajtótájékoztatóján, hogy a színésznő édesapjával, Jozef Kronerrel is találkozhat a közönség, ennek a filmnek a jóvoltából.
Az Inakosť Filmfesztivál, ahogy magát hirdeti: a melegek, a leszbikusok, a családjuk és a barátaik számára rendezett filmszemle meleg és leszbikus tematikájú filmekből összeállítva. Vagyis – miként a sajtótájékoztatón elhangzott – nemcsak a melegeket és a leszbikusokat várják a vetítésekre, hanem a problémáik iránt érdeklődő heterókat is. Ezért is szervezték meg a rendezők, hogy a filmszemle helyszínén, a Színművészeti Egyetem Filmes és Televíziós Karán működő 35 mm-es Filmklubon kívül a programba besorolt 34 film közül a legnagyobb közönségsikerre számító öt alkotást külön is bemutatják az Auparkban lévő Palace Cinemas-ban a szemlét követően október 5-én és 6-án.
A szemle számadataiból és fontosabb információiból annyit érdemes elárulni, hogy a programban szereplő 34 alkotás közül 17 a nagyjátékfilm. A 34 mozgóképes alkotást négy szekcióba csoportosították: az Új évszázad, A meleg és leszbikus filmek klasszikusai, a Más szemlélet, valamint a Meleg Szlovákia elnevezésű szekciókba – ez utóbbiban mutatják be Viktor Csudai Nagy tisztelet című alkotását, amelynek ugyancsak van magyar vonatkozása és magyar szereplője. S ami nem elhanyagolható: a fesztiválra szóló bérlet mindössze öt euróba kerül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?