Másokról – nem csak másoknak

<p>Tavaly több mint kétezren válogattak az Inakosť Filmfesztivál meleg és leszbikus filmjeinek kínálatából. Ez mindenképpen előrelépés a kezdetekhez, illetve a korábbi évekhez képest, amikor hatszáz körül mozgott a látogatottság.</p>

Bár a kezdeti két évfolyamot sem lehet lekezelni; amikor Pozsonyon kívül, Tajov községben 1995-ben elindították a meleg filmek szemléjét, kiemelkedőnek számító esemény volt, hiszen ez a szlovákiai volt az első ilyen jellegű mustra a keleti blokk volt országaiban – hangzott el a szemlét beharangozó sajtótájékoztatón. A fokozatos, jó irányba elmozdulást jelzi az is, hogy idén a fesztivál fő partnere a kulturális és idegenforgalmi minisztérium – védnökséget pedig maga a miniszter, Daniel Krajcer vállalt felette. A fesztivált két közismert személyiség is patronálja.

Szellemi támogatók: Kronerová és Stanke

Két kiemelkedő színészegyéniség: Zuzana Kronerová, aki kiállásával már tavaly is segítette a fesztivál elfogadását, valamint Richard Stanke. Ahogy a sajtótájékoztatón Zuzana Kronerová elmondta, végül is egyfajta hagyományt követ, hiszen édesapja, Jozef Kroner egy kiváló magyar rendező, Makk Károly remek filmjében (Egymásra nézve – a szerk. megj.) már pozitív kapcsolatba került a témával. Az elismert népszerű szlovák színésznő azt is elmesélte, hogy édesapja, Jozef Kroner nagyon élvezte a magyar film két női főszereplője, Jadwiga Jankowska-Cieslak és Grazyna Szapolowska lengyel színésznők társaságát. Arra a kérdésre pedig, ő maga miért vállalta a védnökséget, előbb csak annyit mondott, „miért ne vállaltam volna?”. Majd a kérdés nem éppen helyénvalóságára utalva azzal a példával élt, hogy ha egy lány szerelmes egy fiúba, s megkérdezik tőle, mit szeret benne, mit tud válaszolni? Ha fenntartások nélkül, önzetlenül, elfogadón szereti, akkor nem tud választ adni arra, hogy miért. „Én se tudok választ adni arra, miért vállaltam a patronáló szerepét. Ma menő kiállni a toleranciánkkal, de ha kenyértörésre kerül a sor, kiderül, hogy nem is vagyunk annyira toleránsak. Ezért álltam olyan emberek mellé, akiket nem annyira fogadnak el – mondta. – Úgy kell erre tekinteni, mint a művészetek nagy családjában a dzsesszre vagy a pantomimre. Kisebbségben vannak, de ugyanolyan értékesek, mint a többi.” A szemle filmjeire kitérve, elismeréssel szólt a minőségükről. Az Inakosť Kezdeményezés Polgári Társulás által szervezett fesztivál nem kirekesztő: a meleg és leszbikus filmek fesztiváljaként a vetítésekre várják az „érintettek” családtagját, barátait, de a szimpatizánsokat is, vagyis mindenkit, aki nem elutasító és kiresztő.

Minőségi válogatás

A szemle húzófilmje az Egy szingli férfi (A Single Man) lesz Colin Firth-szel a főszerepben, aki alakításáért BAFTA-díjat kapott, s Velencéből tavaly a legjobb színésznek járó díjjal távozhatott. A minőségi válogatást az is lehetővé teszi, hogy idehaza egy kicsit lemaradtunk – amíg szünetelt a tavaly önállóan újraindult szemle –, s az utóbbi időben számtalan remek mozgóképes alkotás született a témában, így a fesztivál programjába valóban a legjobb opusok kerülhettek be. Olyanok is, amelyben világhírű színészek vállalnak szerepet. A már említett Egy szingli férfin kívül ilyen lesz az Imák Bobbyért, melyben Sigourney Weaver egy bigott vallásos családanyát alakít, akinek rá kell döbbennie arra, hogy legkisebb fia homoszexuális. Hasonlóan nem könnyen kezelhető problémával foglalkozik az El último verano de la Boyita (The Last Summer of the Boyita) című megragadó argentin film, amely a már gyerekkorban jelentkező másságról s annak kezeléséről szól. Ezzel a témával a film arra is utal, hogy a másság nemcsak a mások, hanem a nem mások problémája is, amellyel sose tudni, mikor, milyen formában találkozhat személyes érintettséggel bárki.

Lesz miből böngészni, hiszen a programban 22 országból kb. ötven alkotás szerepel, köztük magyar film is: Takács Mária Eltitkolt évek című 2009-es dokumentumfilmje.

A szekciókról és a programról részletes információ található a www.ffi.sk honlapon.

Az idei, 9. Inakosť Filmfesztivál pozsonyi helyszínei: a Színművészeti Egyetem Televíziós Karán működő 35 mm-es Filmklub, a Nostalgia filmklub és az Auparkban lévő Palace Cinemas. Ebben az évben újdonságként már Kassán, a Marseille klubba is várják majd a közönséget a szemle filmjeire.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?